Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

"ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ"


                                                                




Ιερός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Μεσαναγρός(Από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου)
Κατευθυνόμενος ο προσκυνητής προς την Ιερά Μονή Σκιαδίου μέσω της επαρχιακής οδού Μεσαναγρού και σε απόσταση 5χλμ. από αυτή, φθάνει στο χωριό Μεσαναγρός. Στις νότιες παρυφές των ορίων του οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστότερος στον τοπικό πληθυσμό ως Ταξιάρχης.
Ο ναός οικοδομημένος στις αρχές της δεκαετίας του 1870 ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της μονόκλιτης σταυροθολιακής βασιλικής δωδεκανησιακού τύπου με πρόναο με γυναικωνίτη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, κατασκευασμένο από τον Νικόλα Δημητρίου ή ‘Κουτσονικόλα’ Στούπη περί το 1885, ακολουθεί την καθ’ ύψος τριμερή διαίρεση. Οι δεσποτικές εικόνες, σύμφωνα με τη χρονολογία της εικόνας της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, φιλοτεχνήθηκαν το 1892.

                                                                                        


Στη θέση του τιμώμενου αγίου, στα δεξιά του τέμπλου και σε συνέχεια με αυτό, βρίσκεται μέσα σε αυτόνομο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η εικόνα, χρονολογημένη στα 1879, φαίνεται να σχετίζεται με παλαιότερη εκκλησία, πιθανόν αυτή που η παράδοση θέλει να βρισκόταν κάτω από την υφιστάμενη επ’ ονόματι του Αγίου Γεωργίου. Η επαργυρωμένη εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός, εντοπίζεται στα αριστερά του τέμπλου μέσα σε επιχρυσωμένο προσκυνητάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου