Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

" Η Επανάσταση του 1821"


Η Επανάσταση του 1821
Η Ελληνική επανάσταση είναι το πρώτο μέρος του Ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας που κατέληξε στην αναγνώριση του Ελληνικού κράτους από την Πύλη το 1832.
Η 25η Μαρτίου είναι εθνική γιορτή ,καθώς ε’ιχε οριστεί με βασιλικό διάταγμα του ΄Οθωνα στις 15 Μαρτίου του 1838 ,ως επέτειος της έναρξης της Επανάστασης. Σύμφωνα με την παράδοση στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τη σημαία και κήρυξε την έναρξη της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Όμως η Ελληνική Επανάσταση είχε ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο.
Στη Στερεά Ελλάδα κηρύχθηκε στις 27 Μαρτίου στη Μονή Οσίου Λουκά , στη Λειβαδιά. Σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 ,υπήρξε ο πιο σημαντικός σταθμός της ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού. Σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων ,σήμανε την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και την ένταξη της Ελλάδας στο χάρτη των ανεξάρτητων κρατών της γης. Και γύρω από αυτό το κρατίδιο, θα συγκεντρωθεί σιγά σιγά όλος ο Ελληνισμός. Ο αγώνας ήταν άνισος με κορυφώσεις ηρωισμού ,αλλά και με περιόδους κάμψης.
Ταυτόχρονα ,υπήρξε και κορυφαίο γεγονός για την ίδια την ιστορία της Ευρώπης ,αφού απασχόλησε την Ευρωπαϊκή διπλωματία και παρέσυρε τις κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων να ενδιαφερθούν και να υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν το Ελληνικό κράτος. Και τα λόγια του Μακρυγιάννη είναι πιο επίκαιρα από κάθε άλλη στιγμή. «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί. Και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκιάση ή χαλάση, να λέγη «εγώ». Όταν όμως αγωνίζωνται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέη «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκιάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί».