Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

" Το Μοναστήρι του Αγίου Θωμά στο Μεσαναγρό που γιορτάζει την Κυριακή"


Στα ερείπια παλιοτέρων ναών , ο αρχαιότερος των οποίων εκτιμάται πως ανήκε σε παλαιοχριστιανική βασιλική,είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Θωμά. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων ,κεραμοσκέπαστο κτίσμα με σταυροειδή κάτοψη . Εσωτερικά οι τοίχοι φέρουν αγιογραφίες της παλαιολόγιας ζωγραφικής ,που ιστορούν σκηνές από την Καινή Διαθήκη .

Εντυπωσιακή είναι στην κόγχη του Ιερού ,η δέηση στο Χριστό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο επάνω τμήμα , ενώ στο κάτω ιεράρχες με ειλητά δέονται έμπροσθεν θυσιαστηρίου. Η Αγία Τράπεζα είναι μαρμάρινη . Αρκετά πρόσωπα Αγίων έχουν υποστεί καταστροφές από τη μανία των αλλοθρήσκων.

Εξωτερικά το μοναστήρι είναι ολόασπρο .Το προαύλιο είναι ψηλότερο από το δάπεδο του μοναστηριού ,γεγονός που μικραίνει το ύψος της εισόδου και αναγκάζει τον επισκέπτη να μπει στο ναό σκυφτός.

Το μοναστήρι γιορτάζει την επόμενη Κυριακή μετά το Πάσχα . Λόγω της θέσης του ,του πανέμορφου τοπίου , της ΄Ανοιξης που έχει μπει ,του καταρράχτη που βρίσκεται πλάι του και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας των Μεσαναγρενών ,χιλιάδες κόσμου από όλο το νησί έρχονται να προσκυνήσουν στη χάρη του και να γλεντήσουν παραδοσιακά.

Την Κυριακή στις 26 Απρίλη ελάτε στο Μεσαναγρό να ζήσετε στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, να μαγευτείτε από το υπέροχο τοπίο και να ζήσετε μοναδικές στιγμές. Πιστέψτε με όταν έρθετε μια φορά , κάθε χρόνο κάτι θα σας τραβάει και θα είστε πάλι εκεί.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ