" Η ΄Εριντος"
" Ο Σολάτσος,δρόμος που οδηγεί στην Κατταβιά'
" Η ΄Εριντος από ψηλά"
" Ο Σολάτσος,δρόμος που οδηγεί στην Κατταβιά'
" Η ΄Εριντος από ψηλά"
Ο Μεσαναγρός και η Κατταβιά είναι δύο χωριά που έχουν κοινά σύνορα. Και όπου υπάρχουν σύνορα υπάρχουν και τριβές. Σήμερα αυτά όλα έχουν ξεπεραστεί ,αλλά τα παλιά χρόνια υπήρχαν πολλά προβλήματα. Όπως πρόβλημα θεωρούσαν οι Κατταβενοί το Μοναστήρι του Σκιαδιού. Επειδή κάποτε ένας Ιερομόναχος που ήταν στο Σκιάδι ,καταγόταν από την Κατταβιά ,πίστευαν ότι το Σκιάδι τους ανήκει. Το Σκιάδι όμως βρίσκεται μέσα στην περιοχή του Μεσαναγρού, πάντα η διοίκησή του γινόταν από Μεσαναγρενούς ,όλα τα έργα που έχουν γίνει είναι από χέρια Μεσαναγρενών και Μεσαναγρός και Σκιάδι πάνε μαζί.
Τα δύο χωριά συνορεύουν στην περιοχή ΄Εριντος ,Σταυρή και Κάμπο. Στην ΄Εριντο όμως πάντα υπήρχαν τριβές. Όπως ερμηνεύει ετυμολογικά τη λέξη ΄Εριντος ,ο αείμνηστος δάσκαλός μας Ιωάννης Μπίλλης , ΄Εριντος σημαίνει τόπο έριδος μεταξύ Μεσαναγρενών – Κατταβενών. Στα παλιά χρόνια υπήρχε ο σκοπός που φύλαγε τα κτήματα και τις σπορές. Αυτός λοιπόν είχε το βούκινο που φυσούσε δυνατά ,για να δείξει την παρουσία του και να αποτρέψει ζημιές. Επειδή τα σύνορα στην ΄Εριντο ήταν λίγο πιο πάνω από τα σημερινά , ο θόρυβος του βούκινου ενοχλούσε τους Κατταβενούς και μετά από προσπάθειες τα σύνορα χαράχθηκαν στα σημερινά.
Στην Ιταλική κατοχή , επειδή υπήρχαν φιλονικίες ανάμεσα στα δύο χωριά, οι Ιταλοί κάλεσαν τους Δημάρχους των δύο χωριών ,για να γίνει η τελική χάραξη των συνόρων. Ο Κατταβενός Δήμαρχος ήξερε Ιταλικά αντίθετα με το Δήμαρχο του Μεσαναγρού. Ξεκίνησαν λοιπόν από την ΄Εριντο πηγαίνοντας προς Μεσαναγρό. Ο Ιταλός κάθε τόσο ρωτούσε σε ποιο χωριό ανήκει η περιοχή που βρισκόντουσαν. Στην ΄Εριντο όταν ρώτησε, ο Κατταβενός που ήξερε Ιταλικά ,απάντησε ότι ανήκει στην Κατταβιά. Ο Ιταλός ρωτούσε το Δήμαρχο του Μεσαναγρού να πει τη γνώμη του και αυτός μη ξέροντας Ιταλικά ,ρωτούσε τον Κατταβενό να του εξηγήσει τι λέει ο Ιταλός. Ο Δήμαρχος της Κατταβιάς του έλεγε διάφορα .π.χ. ¨Ότι ο κάμπος αυτός είναι έφορος και ο δικός μας απάντούσε .SI. Δηλαδή ναι. Σιγά σιγά έφτασαν έξω από το χωριό ,στην περιοχή Πήμαχο και ο δικός μας με το si ,θα έφερνε την Κατταβιά μέσα στο Μεσαναγρό. Εάν τα σύνορα χαράσσονταν εκεί ,ακόμα και το Σκιάδι θα βρισκόταν σε Κατταβενά σύνορα. Ευτυχώς την ώρα εκείνη κάποιος άλλος Μεσαναγρενός που βρέθηκε εκεί και άκουσε τη στιχομυθία ,συμβούλεψε το Δήμαρχο Μεσαναγρού τι γίνεται ,μίλησε με τον Ιταλό και επανήλθε η τάξη.
Αυτά διηγούνται οι παλιοί Μεσαναγρενοί και λένε για διάφορα γεγονότα που συνέβαιναν τότε και που σήμερα θυμούνται με νοσταλγία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου