Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

" Οι μάγειροι του Σκιαδιού"

" Οι μάγειροι του Σκιαδιού-Ο Δημητρός, ο Τάντουλος και ο Καραγιάννης"

" Ο τρόπος μαγειρέματος παραδοσιακός"



" Λίγη ξεκούραση μετά το μαγείρεμα "





" Με τα όπλα τους έτοιμοι για τη μάχη -το μ αγείρεμα"







" Τα πάντα υπό έλεγχο"









" Μπορεί ο Γιώργος Ροδίτης να μην είναι μάγειρας ,κάθε χρόνο όμως είναι παρών "











" Το παραδοσιακό μακαρουνάκι ετοιμάζεται για τους προσκυνητές του Σκιαδιού"













Χρόνια τώρα την ημέρα της γιορτής της Παναγιάς Σκιαδενής ,μετά την εκκλησία ,οι προσκυνητές απολαμβάνουν το μακαρουνάκι με κατσίκα . Είναι μια τελετή που έχει γίνει έθιμο,τα τελευταία χρόνια. Και ποιος δεν έχει φάει το μακαρουνάκι με την υπέροχη γεύση του. Για να φτάσει όμως στο πιάτο μας , κάποιοι άνθρωποι φροντίζουν .
Ξεκίνησαν τρεις μάγειροι. Ο Δημητρός από την Απολακκιά ,ο Τάντουλος από την Κατταβιά και ο Καραγιάννης από την Απολακκιά ,γνωστός και ως I love you. Αυτοί ήταν η ψυχή του μαγειρέματος. Σήμερα απόμειναν οι δύο τελευταίοι ,γιατί ο Δημητρός μας άφησε χρόνια.
Θυμάμαι ,γιατί ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού, ο Σύλλογός μας αναλάμβανε το Καφενείο , να συνεργάζομαι μαζί τους και να παρατηρώ με τι μεράκι κάνουν το μαγείρεμα. Καθαρίζουν το κρέας , το χώρο του μαγειρέματος και προσπαθούν όλα να είναι τέλεια. Ξεκινούν από τις 4 η ώρα το πρωί . Να ανάψουν τις φωτιές με ξύλα ,να βράσουν το κρέας ,να το κόψουν σε μερίδες και να βάλουν την τέχνη τους για να ευχαριστήσουν τον κόσμο. Σωστή ιεροτελεστία . Όλα άψογα. Εκεί που κάτι τους ενοχλεί , είναι η βιασύνη του κόσμου και η μη τήρηση της σειράς. Πάντα αντιδρούν με το χαμόγελο στα χείλη και με ευχές.
Νάστε πάντα καλά παιδιά , η Παναγιά Σκιαδενή να σας χαρίζει υγεία και κάθε χρόνο να απολαμβάνουμε τη μαγειρική σας τέχνη. Πάντως πρέπει κάποια χρονιά οι άνθρωποι αυτοί να τιμηθούν ,για την προσφορά τους, όπως τιμήθηκαν τόσοι άλλοι.

Χίλια ευχαριστώ και πάντα άξιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου