Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

" Τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού,ο Παπα-Ματθαίος"

" Ο πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Γιάννης Καραγιάννης μιλά για το έργο του"

¨Η Περιφρειακή Σύμβουλος κ. Λίνα Παπατσή"
" Η κ. Παπατσή απονέμει την πλακέτα"
" Ο Παπα-Ματθαίος ευχαριστεί για την βράβευση"" Ο κόσμος χειροκρότησε και ευχαρίστησε τον Παπα-Ματθαίο"

" Συγκινημένος ευχαρίστησε όλο το χωριό"Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στην εκδήλωση του Πολιτιστικού που έγινε με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου του χωριού, Ταξιάρχη , τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού ,ο Παπα- Ματθαίος ,για την πολυετή προσφορά του στο χωριό.
Για τη ζωή και το έργο του Παπα-Ματθαίου ,μίλησε ο πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαναγρού κ. Καραγιάννης Γιάννης ,ο οποίος ανέφερε τα εξής.
Γεννήθηκε στο Μεσαναγρό το 1922 , όπου και τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και την πρώτη Γυμνασίου. Το 1937 εργάστηκε στο εμπορικό κατάστημα του Σταύρου Φυστικάκη , στην πόλη της Ρόδου . Ταυτόχρονα στις ελεύθερες ώρες του παρακολουθούσε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής . Δάσκαλοί του, ο Ευάγγελος Μουτάφης και ο Πρωτοσύγκελος Απόστολος. Η φοίτηση στη σχολή ήταν τετραετής.
Το 1940 όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Ρόδου , γύρισε στο Μεσαναγρό. Στο Μεσαναγρό άνοιξε ένα παντοπωλείο και εργάστηκε ως Γραμματέας στο Γεωργικό Συνεταιρισμό του χωριού. Αργότερα ,έγινε και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Από το 1944 έως το 1987 ,ήταν δεξιός ψάλτης στην εκκλησία του Ταξιάρχη. ΄Οσοι επισκέφτοντο το χωριό και πήγαιναν στην εκκλησία ,είχαν να λένε για την υπέροχη φωνή του και το υπέροχο ψάλσιμό του.
Το 1987 στις 11 Απριλίου χειροτονήθηκε Διάκος στον Ευαγγελισμό και στις 12 Απριλίου χειροτονήθηκε Ιερέας ,στην Μητρόπολη , από το Μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα.
Υπηρέτησε ως ιερέας το Μεσαναγρό 23 χρόνια . Από το 1987 έως το Φεβρουάριο του 2010 που συνταξιοδοτήθηκε λόγω ηλικίας. Υπηρέτησε το Μεσαναγρό με προσήκοντα ζήλον ,πιστός στα θεία και στην παράδοση. Αγάπησε και συμπαραστάθηκε όλους τους Μεσαναγρενούς και εάν κάποιον αδίκησε ζητά ταπεινά συγγνώμη ,όπως λέει.
Συνεργάστηκε άψογα με όλες τις εκκλησιαστικές Επιτροπές και επί των ημερών του εκτελέστηκαν σπουδαία έργα.
Η Αγιογράφηση του Ιερού ναού Ταξιαρχών ,που έγινε με την οικονομική ενίσχυση όλων των Μεσαναγρενών.
Η πλακόστρωση του αύλειου χώρου και της γύρω από την εκκλησία περιοχής.
Η τοποθέτηση ψηφιδωτού στο δάπεδο της εκκλησία , η συντήρηση των μοναστηριών ,πορτών και παραθύρων της εκκλησίας.
Η Ανακαίνιση του Κοιμητηρίου της Αγίας Σοφίας.
΄Εργα στο μοναστήρι του Αγίου Θωμά και τόσα άλλα.
Παρέμεινε στη θέση του ως Ιερέας έως της ηλικίας των 88 ετών , για να εξυπηρετεί τα πνευματικά του παιδιά και για να κρατά ανοιχτό τον Ταξιάρχη ,όπως λέει. Ο χρόνος όμως που καταβάλλει τους πάντες ,ανάγκασε τον παπα-Ματθαίο να συνταξιοδοτηθεί το 2010.
Σήμερα λυπάται που ακόμα δεν έχει βρεθεί παπάς και η εκκλησία δε λειτουργείται τακτικά. Πιστεύει ότι σύντομα θα τοποθετηθεί παπάς ,για να νιώσει καλύτερα και να ηρεμήσει ψυχικά.
Για μας η απουσία του παπα-Ματθαίου είναι σημαντική. Το χωριό έχασε τον πνευματικό του πατέρα . Είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος που θα καλύψει το κενόν αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπόδειγμα παπά και ανθρώπου. ΄Ολοι οι χωριανοί τον αγαπούν ,το σέβονται και νοσταλγούν το υπέροχο ψάλσιμό του . ΄Ηταν από τους καλύτερους ψάλτες . Όταν έψαλλε η μελωδία του σε συνέπαιρνε. Δεν υπήρξε ημέρα και ώρα ,που να μην ήταν παρών στα συμβαίνοντα στο χωριό. ΄Ηταν το ηθικό παράδειγμα παπά και ανθρώπου.
Και ως οικογενειάρχης υπήρξε άψογος. Τα παιδιά του μεγάλωσαν σε ηθικό οικογενειακό κλίμα και σήμερα ο παπα-Ματθαίος τα καμαρώνει.
Εάν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει τον παπά- Ματθαίο, θα τον χαρακτήριζε πρότυπο Ιερέα, ανθρώπου ,καλού οικογενειάρχη και ανθρώπου προς μίμηση.
Προσωπικά όσες φορές συνεργάστηκα μαζί του ,ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου , έμαθα πολλά ,διδάχθηκα υπομονή και επιμονή και πάνω από όλα ανθρωπιά.
Νάσαι καλά παπά μας , ο Θεός να σου δίνει υγεία και χρόνια , γιατί η παρουσία σου είναι καταλυτική ,μας βοηθά και μας δίνει κουράγιο,
Παπά Ματθαίο ,ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας , για ότι πρόσφερες.

Ακολούθως η κ. Λίνα Παπατσή ,Περιφερειακή Σύμβουλος, καταγόμενη από το Μεσαναγρό ,πρόσφερε πλακέτα στον Παπα-Ματθαίο , εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου ,εξαίροντας το έργο του.