Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

" Δεντρολίβανο "



Σ΄αυτό το φύλλο θα γνωρίσουμε το Δεντρολίβανο ,ελιξίριο της νεότητας ,από τα πιο γνωστά μυρωδικά, με απίστευτες θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες.
Η επιστημονική του ονομασία είναι « ROSMARINUS OFFICINAUS” .Το συναντάμε και με άλλα ονόματα όπως λιβανόδεντρο, ροσμαρίνος, διοσμαρί.
Το Δεντρολίβανο είναι αυτοφυές φυτό και το συναντάμε σε πετρώδεις τόπους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα , αλλά και σε λαχανόκηπους και ανθόκηπους. Ο θάμνος φτάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος . Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και είναι αειθαλές ,φρυγανώδες θαμνίο, πολύκλαδο και πυκνόφυλλο. Τα άνθη του είναι μικρά κυανόλευκα και συγκεντρωμένα κατά μήκος του ακραίου τμήματος των βλαστών σε σπονδύλους ,στις μασχάλες των φύλλων. Ολόκληρο το φυτό και ειδικότερα τα φύλλα και τα γαλάζια άνθη ,περιέχουν άχρωμο ή κιτρινωπό λεπτόρευστο αιθέριο έλαιο ,με διαπεραστικό ευχάριστο άρωμα. Τα φύλλα του συλλέγονται την ΄Ανοιξη και η χρήση τους στη μαγειρική δίνει στο φαγητό εξαίρετο και ιδιαίτερο άρωμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αποξηραμένα φύλλα και άνθη του Δεντρολίβανου , από τα οποία παρασκευάζονται αφεψήματα ,βάμμα και αιθέρια έλαια.
Το Δεντρολίβανο είναι σύμβολο φιλίας και ανάμνησης και με τις δραστικές ουσίες και τα αιθέρια έλαια που περιέχει ,δυναμώνει τη μνήμη και την όραση ,κάνει καλό στην υπερκόπωση και την υπόταση ,στις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Επίσης μπορεί να φανεί χρήσιμο στη γρίπη ,τη βρογχίτιδα και το άσθμα.
Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική ως αρτυματικό στο ψάρι ,το κρέας και τις σαλάτες. Από το φυτό αυτό παράγεται λικέρ. Σε άλλες περιπτώσεις αρωματίζουμε με Δεντρολίβανο το λάδι και αρκετά ποτά .
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εγκυμονόσες γυναίκες απαγορεύεται να το χρησιμοποιούν.
Δημοσθένης Θωμάς



Μήνυμα-¨Οσοι ΄θέλετε να προμηθευτείτε βότανα που φύονται στη Νότια Ρόδο ,μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Δημοσθένη Θωμά, στο χωριό Απολακκιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου