Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

" Πρωτομαγιάτικα έθιμα ,από περιοχές της Ελλάδας"



‘Ενα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι, είναι πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δεν έλειπαν από καμιά σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού ή θρησκευτικού βίου. Επιπλέον είναι αξιοπρόσεκτο ότι η πιο σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που πάνω - κάτω αντιστοιχούσε με τον δικό μας Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της ,την κατασκευή ενός κλαδιού από λουλούδια... Σε πολλά χωριά διατηρείται ακόμα και σήμερα το έθιμο του στολισμένου κυπαρισσιού. Eξακολουθούν και σήμερα οι χωρικοί να στολίζουν ένα κυπαρίσσι με κίτρινα, κόκκινα και πολύχρωμα λουλούδια, με κορδέλλες, με χρωματιστά μαντήλια Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ – Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου για να το περιφέρουν στα σπίτια.
Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.
Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα «δαιμοναριά», άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.
Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια .Στο Βόλο, παιδί που ενσάρκωνε το Μάη, στολισμένο με λουλούδια, συνοδευόταν στην περιπλάνησή του στους δρόμους από χορό προσωπιδοφόρων ,που τραγουδούσε μαγιάτικα τραγούδια, στη Ναύπακτο και την Αγόριανή το παιδί συνόδευαν γέροι φουστανελάδες.
Ζαγόρι Ηπείρου
Έχουμε τον «Ζαφείρη», ένα παιδί που προσποιούνταν το νεκρό ξαπλωμένο στο χλωρό χορτάρι ,για να το ράνουν με λουλούδια τα νεαρά κορίτσια ,μέχρις ότου το καλέσουν να αναστηθεί και να τρέξουν όλοι μαζί τραγουδώντας στα χωράφια.
Καστανιά Στυμφαλίας: το «Φουσκοδέντρι», αναγόμενα όλα στα Αδώνια των αρχαίων.
Στα Μεσόγεια, το μαγιάτικο στεφάνι κρεμιόταν στα βαρέλια με το κρασί.
Στην Πάργα τα παιδιά στεφανωμένα με λουλούδια και κρατώντας μεγάλα κλαδιά με άνθη πορτοκαλιάς ή νερατζιάς, τραγουδούσαν από σπίτι σε σπίτι το Μάη.
Στη Λήμνο συνήθιζαν να κυλιούνται τη μέρα αυτή στο χορτάρι για να πάρουν τη δροσιά του. Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

"Ο απόηχος, μετά το πανηγύρι του Αγίου Θωμά'





Οι μεγάλες γιορτές για τους Μεσαναγρενούς είναι, του Πολιούχου Ταξιάρχη, της Παναγιάς Σκιαδενής και του Αγίου Θωμά. Κάθε χρόνο κόσμος πολύς έρχεται τις ημέρες των γιορτών αυτών στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς στο χωριό ,επικρατούν οι ήρεμες και λογικές φωνές και όλοι οι φορείς συνεργάζονται αρμονικά . Τόσο το Τοπικό Συμβούλιο ,όσο η Εκκλησιαστική Επιτροπή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ,κατάλαβαν ποιο είναι το συμφέρον του χωριού. Κάποια στιγμή θα αναφερθούμε στα πρόσωπα που απαρτίζουν τους φορείς ,γιατί είναι άδικο να μη αναγνωρίζεται η προσφορά των ανθρώπων αυτών.
Τα θέματα που ταλανίζουν το χωριό είναι τα κτήματα , το Μουσείο και κάποια άλλα μικροπροβλήματα. Και ενώ το Μουσείο βαδίζει προς το τέλος του και σε λίγες μέρες θα αναγγελθεί η ένταξή του σε πρόγραμμα ,το πρόβλημα των κτημάτων προσκρούει στη γραφειοκρατία και σε Δημόσιους Υπαλλήλους ,που τους αρέσει να βασανίζουν το λαό. Κάτι πρέπει να γίνει. Γιατί η κοροϊδία τόσων χρόνων φτάνει πια.
Δεν μπορεί οι κύριοι της Εφορίας Δημοσίων κτημάτων ,να δίνουν κτήματα σε μεμονωμένα άτομα και να αρνούνται να λύσουν το πρόβλημα ενός χωριού. Θα επανέλθουμε αν χρειαστεί και με ονόματα που έχουν πάρει κτήματα ……
Το πανηγύρι του Αγίου Θωμά τελείωσε και η απορία όσων επισκέφθηκαν τον καταρράκτη του Αγίου Θωμά είναι .Γιατί δεν γίνεται μια ήπια παρέμβαση για την ανάδειξή του …Τον καταρράκτη επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος κ.Στάθης Κουσουρνάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Σαββής .Πρόεδρε του Τοπικού ,λέω εγώ ,μήπως πρέπει να βρούμε κάποιο ειδικό ,για να μας φτιάξει μια μελέτη…Το χωριό έχει τόσους φίλους , Κάποιο θα βρούμε. Και ξέρουμε ότι αν υπάρχει μελέτη ,εύκολα εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα. ΄Εχουμε την πείρα και τις ικανότητες που αποκτήσαμε λόγω Μουσείου. Και πάνω από όλα, έχουμε ένα φίλο του χωριού, τον Αντιδήμαρχο το Μανόλη το Σαββή ,που κάποια άκρη θα βρει.
Τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και το Τοπικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ,για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για το καλό του χωριού.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

"Εικόνες από τον ΄Αγιο Θωμά "

"Η Παναγιά Σκιαδενή φτάνει στον ΄Αγιο Θωμά ,από Λαχανιά"
" Η Εικόνα της Παναγιάς Σκιαδενής"
" Αντώνης Χατζηωάννου ,τακτικός επισκέπτης του χωριού,υποψήφιος Βουλευτής"
" Παιδικά παιχνίδια ,για κάθε γούστο"
" Οι πιστοί ασπάζονται την Παναγιά Σκιαδενή"
"Τα παιδιά του Πολιτιστικού,κουράστηκαν ,αλλά..."
" Η χρονιά του χορού.Φταίει ο καλός καιρός ...Μάλλον η καλή Ορχήστρα"
" Απίθανο τοπίο.΄Οποιος έρθει μια φορά ...ξανάρχεται..."

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

"Εικόνες από το πανηγύρι του Αγίου Θωμά"

Πάτερ Γεώργιος , Μιχάλης Πιζήμολας,ψάλτης. Οι φωνές τους μελωδικές μας συγκίνησαν"
" Ο Δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς ,επιστρέφει από τον καταρράκτη"
" Το ποταμάκι κάτω από τον καταρράκτη, πανέμορφο"
" Λευτέρης Σταυρής, τακτικός επισκέπτης"
" Τα σουβλάκια ετοιμάζονται"
" Κάτω από τα δέντρα ,οι προσκυνητές ,απολαμβάνουν τα διάφορα εδέσματα"
" Έξω από το Μοναστήρι"
" Οι χορευτές πολλοί και καλοί"
" Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού.Πάντα στην πρώτη γραμμή"

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Εικόνες από τη γιορτή του Αγίου Θωμά-Σχόλια"

" Ο καταρράκτης σε όλο του το μεγαλείο"

" Αντιδήμαρχος Σαββής,Πρόεδρος Τοπικού Λάμπρου,Καραγιάννης Στέλιος απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου"



" Ό δρόμος που οδηγεί στον καταρράκτη. Ο κόσμος πολύς"





" Η ομορφιά του τοπίου ασύλληπτη"







" Μέχρι τα σκαλάκια επιστρατεύθηκαν από τους Προσκυνητές"









" Η χρονιά του χορού ,μπορεί να ονομαστεί η φετινή,παρά τη ζέστη"











" Στη κιά των ΄δεντρων η απόλαυση των εδεσμάτων "













" Τα τραπέζια όλα γεμάτα"















" Τα σουβλάκια έτοιμα"

















" Οι προσκυνητές στο προαύλειο της εκκλησίας ,παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία"



















" Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν"





















" Οι μελωδίες από την εκκλησία, το δάσος ,τα πουλιά συγκροτούν ένα απίθανο σύνολο"




















Σ Χ Ο Λ Ι Α


Θα ήταν παράλειψή μας ,αν δεν διορθώναμε κάποια λάθη που έγιναν στο χθεσινό αφιέρωμα, στη γιορτή του Αγίου Θωμά. Όπως γράψαμε χθες ,τον ΄Αγιο Θωμά επισκέφθηκαν πάνω από 200 προσκυνητές από τις Καλυθιές, με επικεφαλής τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Σταυρή Λευτέρη και το Λαογράφο Κώστα Πολυχρονά . Το σωστό είναι ότι η εκδρομή οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυθιών «Ο Φάρος». Ζητούμε συγγνώμη για τη λάθος πληροφόρησή μας.
Προτείνουμε στου αναγνώστες μας να διαβάσουν το σημερινό αφιέρωμα, που αναφέρεται στον ΄Αγιο Θωμά ,στο blog KalithiesKamaritses.blogspot.com .
Ευχαριστούμε τους Καλυθενούς προσκυνητές που επισκέφθηκαν τον ΄Αγιο Θωμά ,όπως και όλους τους άλλους, τους ευχόμαστε Χρόνια πολλά και να έρχονται κάθε χρόνο . Ευχαριστώ και το φίλο Κωστή για τα σχόλιά του .

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

" Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου από όλο το νησί της Ρόδου,γιορτάστηκε ο Άγιος Θωμάς Μεσαναγρού"

" Περιφορά της εικόνας του Αγίου Θωμά"

" Η Παναγιά Σκιαδενή φτάνει στον ΄Αγιο Θωμά"



"Από αριστερά ο Πρόεδρος του Διαμερίσματος Κρεμαστής Ν.Κεφαλάκης ,Ο Δήμαρχος Ρόδου Στ. Κουσουρνάς,ο Αντιδήμαρχος Μ. Σαββής και ο Πρόεδρος του Τοπικού Μπ. Λάμπρου,οδεύουν προς τον Καταρράκτη"





" Ο περίφημος καταρράκτης του Αγίου Θωμά. Σήμερα τον επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι"








" Ο χώρος φανταστικός "









" Ο Κόσμος πολύς"











" Το ψητό στις δόξες του"














" Ο χορός καλά κρατεί. Η ορχήστρα απίθανη ανάσταινε και νεκρούς"













" Οπαπα-Γεώργιος Μάτσης και ο ψάλτης Μ. Πιζήμολας ,με τις μελωδικές φωνές τους μάγεψαν"

















" Οι χορευτές πολλοί και όλοι καλοί"



















" Περιφορά της εικόνας του Αγίου Θωμά"





















" ΟΙ πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία με ευλάβεια"























" Τα πάντα στην εντέλεια χάρις στην Εκκλησιαστική Επιτροπή"

























Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου από όλο το νησί της Ρόδου, γιορτάστηκε ο ¨Αγιος Θωμάς Μεσαναγρού.

Ο καλός καιρός βοήθησε να παρευρεθεί πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Θωμά. Τα τελευταία δύο χρόνια ο καιρός ήταν βροχερός και η συμμετοχή του κόσμου μικρή. Φέτος με καλό καιρό ,ο ΄Αγιος Θωμάς γνώρισε μέρες παλιάς δόξας.
Από νωρίς, άνθρωποι από όλο το νησί ,με κάθε μέσο ,ήρθαν στον ΄Αγιο Θωμά να προσκυνήσουν και να διασκεδάσουν. Ιδιαίτερα ήρθαν πολλοί άνθρωποι από την πόλη της Ρόδου, την Κρεμαστή ,Καλυθιές, Αφάντου και από τα γύρω χωριά.
Από τις Καλυθιές επικεφαλής ήταν ο παλιός ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλυθιών και της Ρόδου ,ο Λευτέρης ο Σταυρής και ο Λαογράφος ,δάσκαλος, Πολυχρονάς Κώστας.
Και επειδή σε λίγες μέρες έχουμε και εκλογές , οι υποψήφιοι δεν ξέχασαν τα παλιά και σχεδόν οι περισσότεροι από όλα τα κόμματα ,ήρθαν στον ¨Αγιο Θωμά να προσευχηθούν και προς « άγρα ψήφων».
Τέλος παρευρεύθησαν , ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς ,οι Αντιδήμαρχοι κ. Μανόλης Σαββής και Παλαιολόγου Μιχαήλ και ο Πρόεδρος του Διαμερίσματος Κρεμαστής κ. Νίκος Κεφαλάκης. Οι παραπάνω ,μαζί με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπάμπη Λάμπρου , επισκέφθηκαν τον Καταρράκτη ,συζητώντας για μελλοντική αξιοποίησή του.
Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ,ακολούθησε γλέντι ,με μια καταπληκτική ορχήστρα που ανάγκασε πολλούς να χορέψουν .Ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο και οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Το απόγευμα ήρθε η Παναγιά Σκιαδενή στο χώρο του πανηγυριού και ακολούθησε δέηση και οι πιστοί ασπάστηκαν την εικόνα.
Συγχαρητήρια στην Εκκλησιαστική Επιτροπή ,στα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου ,στον Πρόεδρο του Τοπικού ,για τις προσπάθειές τους .
Και του χρόνου να είναι καλύτερα…

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

"Ελάτε αύριο στον ΄Αγιο Θωμά Μεσαναγρού,που γιορτάζει"

"Το απόγευμα έρχεται η Παναγιά Σκιαδενή στον ΄Αγιο Θωμά από τη Λαχανιά.

"Το πρωί γίνεται η Θεία Λειτουργία"




" Το εσωτερικό του Μοναστηριού"






" Ο περίφημος καταρράκτης,ο μοναδικός στη Ρόδο.Φέτος το νερό υπάρχει άφθονο .








Το πανηγύρι του Αγίου Θωμά είναι μαζί με το πανηγύρι της Παναγιάς Σκιαδενής, τα μεγαλύτερα πανηγύρια του χωριού .Θέλεις το όμορφο τοπίο μέσα σε πεύκα και κυπαρίσσια η περιοχή ,που σε μικρή απόσταση υπάρχει ο πανέμορφος καταρράχτης του Αγίου Θωμά, θέλεις η φιλοξενία των Μεσαναγρενών που είναι παροιμιώδης ,έκαναν τον κόσμο να το αγαπήσουν. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να προσκυνήσουν και να διασκεδάσουν.
Το πανηγύρι αρχίζει μέρες πριν με τις προετοιμασίες του χώρου ,τον εσπερινό που γίνεται την προηγούμενη ,το άσπρισμα των τραπεζιών ,το καθάρισμα των δρόμων και το στόλισμα . Το πανηγύρι κρατάει όλη την ημέρα της Κυριακής. Ξεκινάει με τη θεία λειτουργία ,τις αρτοκλασίες και την προσέλευση των προσκυνητών .Χιλιάδες άνθρωποι από τα γύρω χωριά και την πόλη της Ρόδου έρχονται στη χάρη του. Το πανηγύρι έχει κάτι το εντυπωσιακό που δε γίνεται αλλού. Κάθε οικογένεια έχει μαζί της τα απαραίτητα ,στρώνει την κουβέρτα ακόμα και καταγής και ετοιμάζεται για το γλέντι. Υπάρχουν τραπέζια και καθίσματα για όλους ,το Καφενείο που λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών ,ο χώρος που υπάρχει φρέσκο κρέας από κατσικάκι για να αγοράσει κανείς και η ορχήστρα που καλεί τους μερακλήδες να δείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.
Μόλις τελειώσει η εκκλησία αρχίζει το ψήσιμο της σούβλας και αρχίζει το πατροπαράδοτο « Μεσαναγρενό γλέντι». Οι νοικοκυρές έχουν φτιάξει το «κοκκινιστό»,τα «γιαπράκια» ,το γιούρτι και μοιράζουν στους επισκέπτες. ΄Ολοι πίνουν ,τρώνε και γλεντούν. Όταν πας στον ΄Αγιο Θωμά σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς τους καταρράχτες. Είναι ένα απίθανο τοπίο ,με νερά που πέφτουν από αρκετό ύψος, με δάσος από κυπαρίσσια και όταν ο χειμώνας είναι βαρύς το νερό τρέχει συνέχεια.
Στον ΄Αγιο Θωμά καταλήγει και η Παναγιά Σκιαδενή μετά από την περιφορά της σε όλα τα χωριά της Νότιας Ρόδου. Οι Μεσαναγρενοί παίρνουν την εικόνα από τους Λαχανιάτες και τη φέρνουν στον ΄Αγιο Θωμά . Η εικόνα έρχεται στο πανηγύρι κατά τις 4 η ώρα . Μόλις έρθει η εικόνα σταματά το γλέντι και γίνεται παράκληση. ΄Ολοι οι προσκυνητές ασπάζονται την εικόνα με σεβασμό. Το βράδυ η εικόνα καταλήγει στο Μεσαναγρό όπου γίνεται παράκληση και στο τέλος όποιος « μπατικιάσει» την εικόνα την έχει σπίτι του όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα η εικόνα περνάει από όλα τα σπίτια του χωριού και κατά το μεσημέρι οι νέοι παίρνουν την εικόνα στις «μάντρες »,στάνες ,και οι βοσκοί δίνουν κατσικάκια ,τυριά και χρήματα. Το βραδάκι η εικόνα μεταφέρεται στη Μονή Σκιάδι και εκεί γίνεται ένα γλέντι με ψήσιμο κατσικιών και τραγούδι.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Εικόνες από την Παναγιά Πλημμυριανή στο Μεσαναγρό,που γιόρταζε σήμερα"

"Μοναστήρι πλημμυριανής ,που γιόρταζσε σήμερα"

" Αρκετοί οι πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, σε ένα περιβάλλον φανταστικό"




" Ο παπα-Σάββας στο καθήκον"




" Περιφορά της εικόνας"







" Οι Επιτρόπισσες παρούσες. Νάναι καλά για να βοηθούν"









" Οι άρτοι αρκετοί όπως και οι πιστοί"












" Το τοπίο ανεπανάληπτο"












" Μπροστά απ ο το Παλιό Μοναστήρι. Κάτι το ωραίο χάνεται με το πέρασμα του χρόνου"















"Από εδώ έβγαινε το Αγίασμα. Το νερό χάθηκε λόγω κατωλίσθησης. Να γίνουν προσπάθειες να γίνει όπως παλιά."

















" Η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο"



















" Μπροστά από το νέο Μοναστήρι"





















" Το εθιμο έλεγε τα παιδιά να περνούν από το παράθυρο του Μοναστηριού. Κα;ι σήμερα συνεχίζεται.