Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

"Παγκόσμια ημέρα Μουσείων"

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου"


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη. Με εκδηλώσεις κάθε είδους αλλά προ πάντων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε μερικές περιπτώσεις με διευρυμένο ωράριο τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων που είναι η 18η Μαΐου . Ο εορτασμός έχει φέτος ως γενικό θέμα τα «Μουσεία και τη Μνήμη», με επιμέρους αναφορές στις συλλογές και τα τεκμήρια, την ιστορία των μουσείων, τις ξεχασμένες μνήμες, τη σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ακόμη την πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.
Το μουσείο, αποτελεί χώρο – σημείο αναφοράς της ιστορίας κάθε λαού κι η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων χώρων, προέκυψε από την ανάγκη του ίδιου του ανθρώπου, να αναδείξει μέσα από εκθέματα και να διαδώσει την ιστορία του. Κάθε μουσειακός χώρος, καλύπτει ένα ή περισσότερα κομμάτια της εξέλιξης ενός πολιτισμού και οργανώνει μέσα από μια συντεταγμένη και επιμελημένη διάταξη των εκθεμάτων, Στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού, διοργανώνονται σειρά από δραστηριότητες κατά την διάρκεια ολόκληρου Μάη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα μουσεία όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Τη 18η Μαΐου που είναι η ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία. σπουδαία γνώση για κάθε επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου