Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

" Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο στο Μεσαναγρό"

" Η μελωδική φωνή του παπα-Γεώργιου Μάτση ,ήταν εντυπωσιακή,όπως και η παρουσία του¨"

" Μ. Σάββατο,η πρώτη Ανάσταση"" Το έθιμο τηρήθηκε με το χτύπημα των θρονιών "

" Τα βεγγαλικά έπεσαν στην περιφορά του Επιταφίου. Το πετύχαμε διάνα με το φακό μας,"" Οι φωτιές αναμμένες σε κάθε δρόμο"

" Τα σπίτια φωταγωγημένα "" Περιφορά Επιταφίου σε όλο το χωριό"

" Ο Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσσιών Δήμου στο Γεννάδι ,Μ. Ξίπας ,πάντα παρών"" Η μια Ομάδα που έψαλλε τα Εγκώμια"

" Κοσμάς -Μήτσος ,επικεφαλής μιας άλλης ομάδας "" Το τοπίο απίθανο . Το χωριό εξαφανίστηκε.΄Αλπεις γίναμε είπε κάποιος"

" Ο Επιτάφιος στολισμένος από τις γυναίκες του χωριού"Όταν φτάσαμε στο χωριό αντικρίσαμε κάτι το καταπληκτικό ,που θα ξάφνιαζε κάθε επισκέπτη ,όχι όμως και εμάς που το ζούμε χρόνια. Το χωριό θύμιζε Ελβετικό τοπίο. Ο Πουνέντης που λαλεί, όπως έλεγαν οι παλιοί , είχε σκεπάσει τα πάντα και σε απόσταση λίγων μέτρων δεν έβλεπες τίποτα. Το τοπίο ταίριαζε με την πένθιμη ημέρα.
Το βράδυ η εκκλησία ήταν κατάμεστη από κόσμο. Τόσο η κατάνυξη της γιορτής , όσο και οι μελωδίες των ψαλτών , μας έκανε να γίνουμε μέρος της γιορτής . Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ,ήταν η παρουσία ενός επιβλητικού ιερέα ,καλλίφωνου ,σεβαστού ,που σε καθήλωνε. Η παρουσία του Παπα-Γεώργιου Μάτση ,από την Κρεμαστή ,που χρόνια λειτουργούσε στην Αμερική, άφησε το δικό της στίγμα τη φετινή Μ. Εβδομάδα.
Τα εγκώμια όπως κάθε χρόνο ,ψάλθηκαν από 4 ομάδες , ο κόσμος συμμετείχε και η περιφορά του Επιταφίου σε όλο το χωριό ,με τις φωτιές αναμμένες στους δρόμους , έκανε την ατμόσφαιρα πιο εντυπωσιακή. Οι νοικοκυρές ,μπροστά από τα σπίτια τους , με αναμμένα τα θυμιατήρια και άλλες έρραναν τον Επιτάφιο.
Το Μ. Σάββατο η εκκλησία πάλι γεμάτη από κόσμο ,τηρώντας το έθιμο των θρονιών. Τα θρονιά χτυπήθηκαν τόσο δυνατά ,που του βουητό τους ,έφτασε μέχρι τον ΄Αδη και έκανε τους νεκρούς να νιώσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στο τέλος κοινώνησαν πολλοί και οι ευχές έδιναν και έπαιρναν.