Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

" Εργαστήριο παραγωγής Κομπόστ από την Αιθρία"



 "Υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ,για την παραγωγή Κομπόστ"
                                 " Κομπόστ"                     





Από την Οργάνωση Αιθρία  πήραμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου, που πιστεύω το περιεχόμενό του αφορά όλους μας. Σε μια εποχή που για να παραχθεί κάτι από τη γη ,χρειάζονται φάρμακα ,λιπάσματα  ,εντομοκτόνα ,η οργάνωση Αιθρία προτείνει κάτι άλλο. Αυτό το άλλο αξίζει τον κόπο να το γνωρίσουμε.
                                         ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
Καλή σας μέρα,

Η οργάνωσή μας, Αιθρία, πρόκειται να διοργανώσει εργαστήριο παραγωγής κομπόστ στις 24 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου.

Το εργαστήριο θα απευθύνεται σε δημότες του νησιού, οι οποίοι θέλουν να παραγάγουν μόνοι τους ένα εξαιρετικό βελτιωτικό εδάφους, και ταυτόχρονα να ανακυκλώσουν τα οργανικά τους απορρίματα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Σας παρακαλούμε λοιπόν να μας βοηθήσετε στη διάχυση της πληροφορίας. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Μερτζανίδου







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εργαστήριο παραγωγής κομπόστ από την Αιθρία
              
Ένα εργαστήριο παραγωγής κομπόστ, κατάλληλου για κήπους, πάρκα και μπαλκόνια, διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Αιθρία, με την υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε γεωργούς, κηπουρούς, αλλά και σε κάθε πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει πώς να παράγει το δικό του κομπόστ.

Το κομπόστ είναι ένα φυσικό βελτωτικό εδάφους,  κάτι σα λίπασμα, που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, εύκολα και ανέξοδα, χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα του κήπου και του χωραφιού μας (πχ φύλλα και κλαδιά κτλ) ή της κουζίνα μας (πχ φλούδια και κοτσάνια από τα λαχανικά, κατακάθια καφέ). Σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα που επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα το έδαφος και ταυτόχρονα αποτελούν πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον, το κομπόστ ενδυναμώνει το έδαφος, το κάνει γόνιμο και μας χαρίζει ανθεκτικά φυτά και πλούσιες σοδειές. Και βέβαια, η παραγωγή κομπόστ αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για να ανακυκλώσουμε όσα συνήθως πετάμε στις χωματερές!

Εκπαιδεύτρια στο εργαστήριο θα είναι η  γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και σύμβουλος κομποστοποίησης, Χρόνη Χριστίνα, η οποία είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό αντικείμενο τη μικροβιακή διαδοχή κατά τη διεργασία της κομποστοποίησής του. Η κ. Χρόνη αρθρογραφεί από το 1995 στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο για την κομποστοποίηση και τη διαχείριση περιβάλλοντος, ενώ εργασίες της σχετικά με την κομποστοποίηση έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 14:00 και θα περιλαμβάνει δυο μέρη: το θεωρητικό, το οποίο θα γίνει σε αίθουσα που θα παραχωρήσει ευγενικά ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, και το πρακτικό που θα πραγματοποιηθεί στη Ροδιακή Έπαυλη. Κατά το πρακτικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα θα παραγάγει το δικό της κομπόστ με υλικά που θα φέρουν οι ίδιοι και που θα μαζέψουν από τον περιβάλλοντα χώρο.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 20 Φεβρουαρίου, στέλνοντας μήνυμα στο email: aithriango@gmail.com, αναφέροντας τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας, ιδιότητα (γεωργός, κηπουρός κτλ) και το είδος του κομπόστ που τους ενδιαφέρει (δηλαδή για το χωράφι, τον κήπο ή το μπαλκόνι). Εναλλακτικά, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο κινητό 697 8087594, κατά τις απογευματινές ώρες. Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι  40 άτομα και θα τηρηθεί  σειρά προτεραιότητας. Επίσης, να διευκρινιστεί ότι  προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης της εκπαιδεύτριας, προβλέπεται συνδρομή 6 ευρώ ανά άτομο. Η συνδρομή δεν αφορά σε πληρωμή της εκπαιδεύτριας, μια και συμμετέχει εθελοντικά στη συγκεκριμένη δράση.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών επιμορφωτικών δράσεων της Αιθρίας, κύριος στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση καλών πρακτικών προς την κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, χορηγός επικοινωνίας του εργαστηρίου κομπόστ είναι το ραδιόφωνο «Λυχνάρι».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γεωργόπουλος Βασίλης, Εκπαιδευτικός - MSc στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Συνεργάτης Αιθρίας, 6978087594
Δέσποινα Μερτζανίδου, Δρ. Βιολόγος, Διαχειρίστρια Αιθρίας, 697 3090148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου