Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

" ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"




                                                           




                                           ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΖΩΗ


     Οι κάτοικοι του χωριού ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Κάθε οικογένεια  είχε διάφορα ζώα , χρήσιμα . ¨Ένα γαϊδαρο, μουλάρι ,για μεταφορές και όργωμα, κότες για τα αυγά και το κρέας ,κατσίκια (μαλτέζες) ,για το γάλα  και το κρέας ,ένα σκυλί ,γάτες  και για κάποιο διάστημα και αγελάδες.
      Κάθε καλοκαίρι διόριζαν ένα βούκουλα ,για να βόσκει τις αγελάδες  και όταν ερχόταν η εποχή που οι κατσίκες έπρεπε να « λάσουν» ,δηλαδή να γκαστρωθούν ,γινόταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Πάντα κάποιος χωριανός είχε ένα τράγο από ράτσα  και αυτός έπρεπε να επιτελέσει το καθήκον του ,για όλες τις κατσίκες ,με το αζημίωτο.
    Υπήρχε ένα μέρος που έκλεινε και εκεί οι χωριανοί έπαιρναν τις κατσίκες τους ,για να «λάσουν». ΄Ετσι 20 με 30 κατσίκες περίμεναν τη σειρά τους και ο νοικοκύρης  έπρεπε να δώσει μερικά  «καφίσια « αϊλαμο ,βρώμη στον νοικοκύρη του τράγου.
     Περίπου το ίδιο γινόταν και με τις γαϊδάρες. ¨Επρεπε να γκαστρωθούν από γάϊδαρο  από ράτσα. Πρόσεχαν λοιπόν οι νοικοκυραίοι ,μη γκαστρωθεί από κανένα γάϊδαρο της σειράς ,γιατί τα ζώα ‘επρεπε να είναι γερά , να αντέχουν στη δουλειά.
Καμιά φορά τύχαινε να λυθεί κάποιος γάϊδαρος και να συμβεί το αναπάντεχο. Τότε άρχιζε καυγάς ανάμεσα στους χωριανούς, γιατί δεν προσέχουν τα ζώα τους.
     Πολλές φορές τα ζώα δεν μπορούσαν να πιούν νερό, γιατί έβγαζαν πάνω στη γλώσσα το λεγόμενο «κουκί». ΄Ηταν σαν μια φούσκα ,που έμοιαζε με κουκί ,από εκεί και το όνομα. Υπήρχε λοιπόν κάποιος χωριανός ειδικός  για τη θεραπεία. ΄Επαιρναν ένα ξύλο ,άνοιγαν το στόμα του γαϊδάρου ,τοποθετούσαν το ξύλο στο στόμα και ο «ειδικός» ,έπαιρνε ένα  « σουφλί» και με αυτό τρυπούσε το κουκί και έφευγε το υγρό που υπήρχε μέσα. ΄Ετσι τα ζώα μπορούσαν να πίνουν νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου