Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

"ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ"( ΑΠΌ SOUTHRHODES.COM)"


                                                           






                                          ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ-   (ΑΠΟ  SOUTHRHODES.COM)
Η Μεσαναγρός είναι το μικρότερο χωριό του νησιού, ανάμεσα σε λόφους στη Νότια Ρόδο, 83χλμ. από το κέντρο της πόλης, με πλησιέστερους γείτονες τα χωριά Λαχανιά και Κατταβιά. Σύμφωνα με την ιστορία, η Μεσαναγρός κτίστηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια αρχικά πάνω στα βουνά για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών.
Η πλατεία του χωριού είναι μικρή αλλά γραφική. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία είναι μία από τις πιο παλιές και σημαντικότερες εκκλησίες του νησιού. Χτίστηκε αρχικά τον 5ο αιώνα, αργότερα κατέρρευσε και ξαναχτίστηκε τον 13ο αιώνα. Έγινε γνωστή χάρη στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας πασάς μαχαίρωσε την εικόνα και αμέσως παρέλυσε. Τρομοκρατημένος ορκίστηκε να ασπαστεί τον Χριστιανισμό αν θεραπευόταν, πράγμα το οποίο και συνέβη. Γύρω από την όμορφη αυτή εκκλησία υπάρχουν τα γοητευτικά μικρά λευκά σπιτάκια του χωριού με τις μικροσκοπικές αλλά άψογες αυλές τους. Σήμερα το χωριό αριθμεί λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους και υπάρχει μόνο ένα μικρό καφενείο.
Μεταξύ των θρησκευτικών μνημείων που υπάρχουν τριγύρω στη Μεσαναγρό ξεχωρίζει το μοναστήρι του Αγίου Θωμά που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεσαναγρό και τη Λαχανιά. Πρόκειται για Βυζαντινό μοναστήρι, χτισμένο τον 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.
Για τους πιο δραστήριους επισκέπτες, η αναρρίχηση στο βουνό «Σταυρός» θα τους προσφέρει μία μοναδική θέα του σημείου όπου ενώνονται οι δύο θάλασσες, το Αιγαίο πέλαγος με τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι υπάρχοντες αγροτικοί δρόμοι οδηγούν στα γειτονικά χωριά Αρνίθα και Απολακκιά.
Αξιοθέατα
  • Η περιοχή γύρω από την Μεσαναγρό διαθέτει φυσική ομορφιά με λόφους και δάση κωνοφόρων.
  • Ανάμεσα στα χωριά Μεσαναγρός και Λαχανιά, στην περιοχή «Σκάλα», βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Θωμά, χτισμένο το 14ο αιώνα, ανάμεσα σε καταρράκτες και πευκοδάση. Κάθε χρόνο, την Κυριακή μετά το Πάσχα, διοργανώνεται πανηγύρι που κρατάει όλη μέρα.
  • Λίγα χιλιόμετρα από την Μεσαναγρό, σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Σκιαδενής, αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για βυζαντινό μοναστήρι με πολλές μεταβυζαντινές προσθήκες. Από τον περίβολο της μονής μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και το νησί της Χάλκης. Στη θάλασσα υπάρχει ένα βραχώδες νησί, παρόμοιο σε σχήμα με πλοίο. Σύμφωνα με τον μύθο, πειρατές έριξαν άγκυρα και ανέβηκαν στο μοναστήρι και άρχισαν να λεηλατούν. Όταν όμως επέστρεψαν στο σκάφος, το πλοίο μαρμάρωσε. Από το 2003, η Παναγία Σκιαδενή είναι ο πολιούχος της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου (πρώην Δήμος Νότιας Ρόδου).

Πως να το βρείτε

Εάν έρχεστε από την πόλη της Ρόδου, ακολουθήστε την κεντρική οδό Ρόδου-Λίνδου. Θα περάσετε από τα χωριά Ασγούρου, Κοσκινού, Αφάντου, Αρχάγγελος, Μάσσαρη και Κάλαθος. Ένα χιλιόμετρο μετά την Κάλαθο, στη διασταύρωση, στρίψτε δεξιά. Περάστε τα χωριά Πυλώνα, Λάρδος, Ασκληπειό και Γεννάδι. Μετά το Γεννάδι, οδηγήστε για 9χλμ.και στρίψτε δεξιά για Λαχανιά. Ακολουθήστε το δρόμο για 11χλμ και θα φτάσετε στη Μεσαναγρό.

Πανηγύρια

  • 15 Αυγούστου - Το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι προσκυνητές μπορούν να απολαύσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική και παραδοσιακά φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου