Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

"Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ"



                                                         





                                                  Ο  ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

   Και τι δε μου θυμίζει ο Ταχυδρόμος. Χρόνια δύσκολα ,χρόνια  αξέχαστα. ΄Αλλοτε με γαϊδουράκι  και άλλοτε με μηχανή , έφερνε στο χωριό τα γράμματα και τα τσέκκια. Η χρησιμότητά του φάνηκε περισσότερο όταν έφυγαν οι μετανάστες και οι πρώτοι φαντάροι.

     Με κρύο και βροχές πιστός στο καθήκον. Ερχόταν στο χωριό 3 φορές. Την έλευσή του φανέρωνε η καμπάνα της εκκλησιάς, το ρολόι της εποχής. ΄Οσοι είχαν ξενιτεμένους τον περίμεναν πώς και πώς . Το μοίρασμα των γραμμάτων γινόταν στο καφενείο, στη Λέσχη. Από νωρίς περίμεναν αρκετοί . Μόλις έφτανε ,καλημέριζε ,άρχιζε τα χωρατά του ,έπινε ένα ποτήρι κρύο νερό, άνοιγε τη τσάντα του και άρχιζε να διαβάζει τα ονόματα των τυχερών. Και λέω τυχερών  ,γιατί όσοι δεν άκουγαν το όνομά τους ,έφευγαν κατηφείς και στενοχωρημένοι.
_ Καλώς τα δέχθης ,γειτόνισσα , άκουγες από στόμα σε στόμα. Όταν κάποιος έπαιρνε το πολυπόθητο γράμμα. Το άρπαζαν με λαχτάρα και πήγαιναν να το διαβάσουν στο σπίτι. Πολλές φορές μέσα είχε και λίρες που στέλλονταν στην οικογένεια ,για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.
 -Χαιρετίσματα  από το Κώστα μας , από τον Κουμπάρο . ΄Ολοι είναι καλά και σας χαιρετούν.
   Αν κάποιος αργούσε να στείλει γράμμα, χίλια δυο έβαζαν στο νου τους. Ρωτούσαν τους άλλους που πήραν γράμμα ,αν γράφει κάτι για το δικό τους  και η αναμονή γινόταν δυσβάστακτη μέχρι την επόμενη φορά.
   Χριστούγεννα  και Πάσχα ,όλοι κάτι περίμενα από τους ξενιτεμένους. Πράγματι οι περισσότεροι έστελλαν μια κάρτα με κάποια χρήματα στους συγγενείς. Αυτά τα χρήματα ήταν ανακούφιση στα δύσκολα ,φτωχά χρόνια. Ο Ταχυδρόμος από τη χαρούμενη όψη του ,φαινόταν ότι έφερε αρκετά γράμματα και κάτι έπαιρνε και αυτός. ΄Ολο και κάτι του άφηναν οι χωριανοί.
   Τα χρόνια πέρασαν ,τα πράγματα βελτιώθηκαν ,τα τηλέφωνα έφεραν σε επικοινωνία  γρήγορη τους ανθρώπους και η παρουσία του Ταχυδρόμου ,έχασε τη λάμψη της. ¨Ολοι όμως θυμούνται με νοσταλγία τα χρόνια αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου