Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

"ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕ ΞΑΣΤΕΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΥΟ-ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΌΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ"                                                                


      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ, Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ     ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΚατά διαστήματα το blog μας παρουσιάζει Μεσαναγρενούς  που διακρίνονται στους τομείς τους  και κάνουν γνωστό και το χωριό μας. Από σήμερα θα δημοσιεύουμε άρθρα του Καθηγητή Φυσικής  Απόστολου Ζαγοριανού ,που δημοσιεύονται  στο blog  « Γιατί Μπαμπά».www. giatimpampa.gr. Είναι ένα blog  που έφτιαξαν 4 φοιτητές τότε ,ο Απόστολος, ο Αχιλλέας, ο Γιώργος και ο Νίκος. Σκοπός τους να δείξουν τα στοιχεία που τους  τράβηξαν στις επιστήμες τους.
Ο Απόστολος κατάγεται από το Μεσαναγρό, τέλειωσε τις σπουδές του και τώρα ρίχνεται στο στίβο της βιοπάλης.. Ασχολείται με φροντιστήρια Φυσικοχημικών σε συνεργασία με την αδελφή του Μαργαρίτα, Μαθηματικό , τηλ. 2241025598  ,για όσους ενδιαφέρονται.
Αξίζει τον κόπο μα μπείτε στο blog  ,για να λύσετε πολλές απορίες σας γύρω από τη Φυσική. Είναι επίσης χρήσιμο για Εκπαιδευτικούς  και μαθητές.

                                                                        


                ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕ ΞΑΣΤΕΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΥΟ
Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι νύχτες με ξαστεριά είναι γενικά πιο κρύες από τις υπόλοιπες. Για αυτό ευθύνονται τα σύννεφα, ή μάλλον καλύτερα η έλλειψη σύννεφων.
Τα σύννεφα παίζουν μεγάλο ρόλο στον καιρό και στο κλίμα. Και για αυτό τον λόγο σήμερα υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποστολές που μελετάνε τα σύννεφα, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς επηρεάζουν τον καιρό και το κλίμα λόγω της περίπλοκης φύσης τους. Παρόλα αυτά, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό, γνωρίζουμε ότι παίζουν διπλό ρόλο στην διαμόρφωση της θερμοκρασίας που έχει η Γη. Κατά πρώτον ανακλούν ένα μέρος την ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα (μειώνοντας την συνολική θερμοκρασία της Γης) και κατά δεύτερον παίζουν σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (αυξάνοντας την συνολική θερμοκρασία της Γης). Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και απλά θα αναφέρω ότι το ποιος ρόλος θα υπερισχύσει εξαρτάται από τα χαρακτηρίστηκα του κάθε σύννεφου και πολλά από αυτά είναι στόχος της έρευνας που γίνεται. Συνολικά, πάντως, στη Γη φαίνεται ότι τα σύννεφα μειώνουν την θερμοκρασία της Γης.
Αφού τώρα ξέρουμε τους δύο ρόλους των σύννεφων, μπορούμε εύκολα να δούμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας παίζουν μόνο ένα ρόλο, παγιδεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η Γη (φαινόμενο του θερμοκηπίου). Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σύννεφα συγκρατούν τη θερμοκρασία που απορρόφησε η Γη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για αυτό το λόγο τις νύχτες με ξαστεριά η Γη χάνει με μεγαλύτερο ρυθμό θερμότητα. Και για αυτό έχει περισσότερο κρύο.