Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

"ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ"



                                                              

                                                 "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΡΟΔΟΥ"




 ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ 2Ο  ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΡΟΔΟΥ


     Από την περσινή Σχολική χρονιά ,λειτουργούν οι ΄Ομιλοι στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία της χώρας. Οι ¨Ομιλοι λειτουργούν στους χώρους των Σχολείων , μετά το πρωινό ωράριο των μαθητών. Αναφέρονται στο Περιβάλλον , Ιστορία, Λογοτεχνία , Μαθηματικά και σε πολλούς άλλους τομείς. Πολλοί μαθητές παρακολουθούν  παραπάνω από ένα ¨Ομιλο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Διδάσκουν οι Δάσκαλοι των Σχολείων , αλλά και Επιστημονικοί Συνεργάτες.
     Όταν πέρσι ανακοινώθηκε η ίδρυση των Ομίλων , προβληματίστηκα αν θα λειτουργούσαν…. Πόσα πράγματα δεν έχουν εξαγγελθεί στη χώρα μας και παρέμειναν στα χαρτιά  ,σκέφτηκα… Για να υλοποιηθούν κάποια καινούρια πράγματα που εξαγγέλλονται ,πρέπει να είναι καλά δομημένα , να προκαλούν το ενδιαφέρον και πάνω από όλα ,να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι ,για να τα υλοποιήσουν.
   Είχα την τύχη να υπηρετήσω στα Πειραματικά Σχολεία της Ρόδου ,που στεγάζονται στο κτήριο της Ακαδημίας , ως Δάσκαλος ,Διευθυντής και Συντονιστής , 24 χρόνια. Αν και έχω συνταξιοδοτηθεί , πάντα παρακολουθώ τις δράσεις τους . Ζω από κοντά τη λειτουργία τους , γιατί ο εγγονός μου είναι μαθητής στο 2ο Πειραματικό και η εγγονή μου στο Νηπιαγωγείο .
      Τη φετινή  χρονιά ,ο εγγονός μου γράφτηκε στον Όμιλο Λογοτεχνίας  και έτσι παρακολουθώ τη λειτουργία του Ομίλου αυτού. Η επιλογή έγινε από τον ίδιο και με ξάφνιασε. Μπορώ να πω ότι περισσότερο κλείνει προς τα Μαθηματικά ,παρά στη Λογοτεχνία.
     Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσα από κοντά τα δρώμενα στον ΄Ομιλο και εξεπλάγην  ευχάριστα. Κάθε εβδομάδα και μια έκπληξη . Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, παραμυθιών , ποιημάτων , γνωριμία με συγγραφείς , ποιητές, γραφή κειμένων ,παραμυθιών , βραβεύσεις των παιδιών ,από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς και μια δασκάλα η.κ. Ευαγγελία Καρβούνη ,να παροτρύνει τα παιδιά  για κάτι καλύτερο.
    Τελειώνει η χρονιά και ένα παιδί που ίσως δε συμπαθούσε και τόσο τη Λογοτεχνία ,έχει μεταμορφωθεί σε άλλον άνθρωπο ,έχει ευαισθητοποιηθεί , διαβάζει βιβλία ,γράφει και γενικά έχει γίνει πιο υπεύθυνος.
    Θα μου πείτε, με ένα ¨Ομιλο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα θετικά, για τη λειτουργία τους… Θα έλεγα όχι…. Αλλά με περίμενε και μια άλλη έκπληξη . Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σταματία  Μαντικού , με κάλεσε να διδάξω Μαθηματικά ,στον ΄Ομιλο που είναι υπεύθυνη. Δίδαξα λοιπόν 3 δίωρα στα παιδιά της Ε΄και Στ΄ και παρατήρησα πως και ο ¨Ομιλος αυτός λειτουργεί υποδειγματικά  και οι μαθητές αποκομίζουν γνώσεις πέραν των γνώσεων της ύλης ,που αναφέρει το Αναλυτικό Πρόγραμμα. ΄Εμεινα ευχαριστημένος από τα παιδιά και στα μάτια τους είδα τη δίψα για μάθηση.
      Στο 2ο  Πειραματικό Σχολείο, πέραν των δύο Ομίλων που αναφέραμε, λειτουργούν  άλλοι 9 ,στο σύνολο 11 , με την ίδια επιτυχία.
      Τις ημέρες αυτές τα παιδιά όλων των Ομίλων παρουσιάζουν τις εργασίες τους ,στους συμμαθητές τους , στους γονείς τους ,αλλά και σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει  τις εκδηλώσεις αυτές.
    Τελικά πείστηκα πως  η λειτουργία των Ομίλων  δεν είναι μια φωτοβολίδα ,που θα φωτίσει προσωρινά  και θα σβήσει , αλλά μια συνεχής πηγή φωτός που στηρίζεται στην καλή οργάνωση , προσπάθεια  των δασκάλων και της Διευθύντριας του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Ρόδου . Αξίζουν πολλά μπράβο ,γιατί πέρα από το ωράριό τους ,οι εκπαιδευτικοί  προσφέρουν με κέφι στα παιδιά μας ,το κάτι παραπάνω .
       Συγχαρητήρια στα παιδιά του Σχολείου ,στους δασκάλους τους και στη Διεθύντρια του Σχολείου την κ. Τίνα Μαντικού ,που είναι η ψυχή των Ομίλων .
        Αποδείχτηκε λοιπόν ότι όπου υπάρχει θέληση ,οι καινοτομίες λειτουργούν άψογα προς το καλό των παιδιών.
                                                      ...........................................


                                                              



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  
ημέρα
Χώρος
Όμιλοι & Σχολικά Project
Δευτέρα:  2-6-2014
Ενυδρείο
9-11
Φυσικής-Περιβάλλοντος-Ιστορίας
Τρίτη:  3-6-2014
Blue Sky
9-11

Ενυδρείο
11-13

Πληροφορικής-Αγγλικών-Γερμανικών


PROJECT  Ε΄-  ΣΤ΄ τάξεων
Τετάρτη:  4-06-2014
Blue Sky
9-11

Ενυδρείο
11-13
Λογοτεχνίας Β, Λογοτεχνίας Γ-Δ,  PROJECTA


PROJECT   Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων
Πέμπτη: 5-06-2014
Νεστορίδειο
9-11

11-13
Παρουσιάσεις επιστημόνων συνεργατών των Ομίλων
Ομιλος Εικαστικών
PROJECT  ΤΑΞΕΩΝ

Έκθεση Εικαστικών
Παρασκευή: 6-06-2014
Νεστορίδειο
9-11
Αστρονομίας-Γεωγραφίας


Έκθεση Εικαστικών

Η Εβδομάδα Συναντήσεων:
 2-6, Ιουνίου 2014
Ημερίδες Ομίλων Αριστείας και Καινοτομίας στην Εκπαίδευση
Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΜΑΝΤΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

                                                                            



         Μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις των παιδιών ,για να πάρετε μια γεύση από τη νέα καινοτομία στην εκπαίδευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου