Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

"Ο ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ,ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ"




                   " ΟΤΑΝ Ο ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ-ΕΙΚΟΝΕΣ"

                                                                       









          Ο ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ, ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ

Πάντα αναρωτιόμουν πώς στα βουνά του Μεσαναγρού, ενός χωριού ορεινού ,υπάρχει τέτοια βλάστηση. Την απάντηση μου έδωσαν οι γεροντότεροι ,λέγοντας μου μια λέξη. Ο Πουνέντης. Κοίταξε μου είπε κάποιος κάθε πρωί ,πως είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή. ΄Ένα  πυκνό σύννεφο καλύπτει τα βουνά ,ο Πουνέντης , που είναι υγρό ,σέρνεται πάνω στη γη και αφήνει τις σταγόνες του στα δέντρα και στους θάμνους και τα ποτίζει.
  Το σύννεφο αυτό ξεκινάει από το βουνό Σκιάδι  ,απλώνεται προς το χωριό και σκεπάζει  τα βουνά , μέχρι να βγει για τα καλά ο ήλιος. Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό . Πολλές φορές δε φαίνεται τίποτα, παρά  μόνο το σύννεφο. Άλλες,  κατά διαστήματα φαίνονται οι πλαγιές των βουνών ,τα δέντρα και το Αιολικό πάρκο του Μεσαναγρού. Ξαφνικά και ενώ δε βλέπεις τίποτα ,ξεπροβάλλουν  οι μύλοι του πάρκου ,άλλοτε ολόκληροι και άλλοτε ορισμένα μέρη τους.
    ΄Ετσι επηρεάζεται και το κλίμα του χωριού ,που διαφέρει από τα διπλανά. Το καταλαβαίνει κανείς πηγαίνοντας στο χωριό από Λαχανιά. Μόλις φτάσεις στην ανηφόρα από τη διακλάδωση του Αγίου Θωμά  ,η θερμοκρασία αλλάζει. Γίνεται πιο ψυχρή και αν είναι καλοκαίρι και πιο ευχάριστη. Τα βράδια ιδίως ,ακόμη και το καλοκαίρι ,είναι απαραίτητη η ζακέτα . Το κλίμα είναι πολύ καλό και υγιεινό. Ξυπνάς το  πρωί και καταλαβαίνεις τη διαφορά  από την πόλη της Ρόδου. Είσαι ευδιάθετος και με  καθαρό κεφάλι.
      Να γιατί όλοι οι παλιοί,  σε συνδυασμό και με τη διατροφή, έζησαν πολλά χρόνια .Οι περισσότεροι ξεπέρασαν τα 80 και  αρκετοί  τα 90 χρόνια. Σήμερα υπάρχει γιαγιά που έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια  ,μπορεί να συντηρείται μόνη της και είναι μια χαρά.
       Τα  βουνά γύρω από το χωριό είναι καταπράσινα  ,ξαναγεννήθηκαν γρήγορα  μετά τις  συνεχόμενες φωτιές  και ομορφαίνουν τον τόπο ,κάνοντάς τον ξεχωριστό και ανεπανάληπτο.
      
       
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου