Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

" Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ"


                                      
                             



                                           Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ

  Και τι δε φέρνει στη μνήμη μου ,η λέξη Τελάλης.  Αξέχαστα χρόνια ,γεμάτα  εκπλήξεις ,τάξη και αγνότητα.  Στο χωριό υπήρχε ο Προεστός  ,το Κοινοτικό Συμβούλιο που εκλεγόταν από τον κόσμο και συνεδρίαζε στο Δημαρχείο ,για να λύνει τα  προβλήματα.Όταν συνεδρίαζε το Συμβούλιο οι χωριανοί έπρεπε  να ειδοποιηθούν ,για να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Υπήρχε λοιπόν ένας άνθρωπος ,που ήταν υπάλληλος της Κοινότητας ,με βροντώδη φωνή, που γύριζε το χωριό και «τελαλούσε » .
    -«Κύριοι ακούσατε καλά. Σήμερα στις 8 το βράδυ θα συνεδριάσει το Κοινοτικό Συμβούλιο ,για να αποφασίσει τον ορισμό των βοσκοτόπων».
    Τα λόγια αυτά τα επαναλάμβανε αρκετές φορές  στα καίρια σημεία του χωριού , για να τα ακούσουν όλοι.
     Οτιδήποτε γινόταν στο χωριό ,ερχομός κάποιου σινεμά, κάποιου επίσημου κλπ, οι χωριανοί το μάθαιναν με αυτόν τον τρόπο.
      Εμείς οι μικροί τότε ακολουθούσαμε τον Τελάλη και προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε φωνάζοντας .Αυτός εκνευριζόταν και μας φοβέριζε με το όνομα του Δασκάλου ,που ήταν ο φόβος και ο τρόμος μας.
      ¨Όταν ερχόταν Ο Ταξιλάρης ,ο Εισπράκτορας φόρων , τότε τον ακολουθούσαμε και φωνάζαμε ,για να καλύψουνε τη φωνή του να μην ακουστεί από τους χωριανούς, για ευνόητους λόγους.
     -Μα γιατί δεν έρχονται  να πληρώσουν σήμερα….Η δικαιολογία ….δεν ακούσαμε.
             Αργότερα βγήκαν τα Μεγάφωνα και από το Γραφείο ο Γραμματέας ειδοποιούσε τον κόσμο ,για τα συμβαίνοντα και έτσι η συμπαθητική φιγούρα του Τελάλη χάθηκε όπως χάθηκαν τόσα και τόσα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου