Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

"ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-ΜΕΡΟΣ 1ο")

                                                                  

Από σήμερα θα ασχοληθούμε με τις Παναγιές του Μεσαναγρού.Δεκαπεντάγουστου βλέπετε και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουμε την Παναγιά μας. Την Παναγιά που σε κάθε βήμα μας επικαλούμαστε και έχουμε συμπαραστάτη μας. Ο Μεσαναγρός ,ο Ιερός αυτός τόπος με τις 6 Εκκλησιές και Μοναστήρια και τις 10 Βασιλικές ,έχει 3 εκκλησιές προς τιμή της Παναγίας.




                                  ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ  ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ


    Ο  Μεσαναγρός  είναι το χωριό με τις περισσότερες εκκλησιές  και μοναστήρια ,16 τον αριθμό. Μπορεί  να θεωρηθεί ιερός τόπος ,τόπος βαθιά θρησκευόμενων ανθρώπων , που η αγάπη τους στα Θεία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρέπει να χαρακτηριστεί ιερός ,γιατί εκτός από τις 16 εκκλησιές και μοναστήρια ,γύρω από τον οικισμό υπάρχουν  πολλές Παλαιοχριστιανικές βασιλικές . Χαρακτηριστικά ο Αρχαιολόγος Ιωάννης Βολανάκης αναφέρει. « Ο μεγάλος αριθμός των Παλαιοχριστιανικών μνημείων που έχει επισημανθεί στην περιοχή του Μεσαναγρού, υποδηλοί ότι ο οικισμός  βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Σε έξι διαφορετικές θέσεις υπήρχαν οχτώ συνολικά Παλαιοχριστιανικές βασιλικές» .
    Αυτές είναι – 1) Της Αγίας Βαρβάρας
2)      Αγίου Νικολάου
3)      Τιμίου Σταυρού ή Αγίου Ιωάννου
4)      Κοίμησης της Θεοτόκου( 3 Βασιλικές)
5)      Πεντάθυρα
6)      Στις Ζωπές
7)      Αγίου Μηνά
8)      Σωτήρα,Παλαιόκαστρο
9)      Χιονιά
10)  Πατέλες
Από τις 16 εκκλησιές , οι 3 είναι αφιερωμένες στη Παναγιά , στη Μεγαλόχαρη ,στη Μητέρα όλου του κόσμου, όπως λένε οι Μεσαναγρενοί .   Είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου , η Παναγιά Σκιαδενή και η Ζωοδόχος Πηγή ή Πλημμυριανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου