Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

" Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"


                                                                





                                                  Η  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


 Η Σαρακοστή  ήταν  μια ξεχωριστή περίοδος για το χωριό. Οι Μεσαναγρενοί ,καλοί χριστιανοί τηρούσαν τα ήθη και έθιμα και τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Για 40 ημέρες νήστευαν ,δεν έτρωγαν κρέας και οι μεγαλύτεροι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή , νήστευαν ακόμη και το λάδι.
      Θυμάμαι την Τάτσα μου ( Θεία ) ,Σκευή (Παρασκευή) που τηρούσε αυτή τη νηστεία,  ακόμη και σε μεγάλη ηλικία ,αν και ο γιατρός της απαγόρευσε να νηστεύει. –Δεν θα πάθω τίποτε ,έλεγε.
        
         Οι 4 τελευταίες εβδομάδες της σαρακοστής είχαν και τα ονόματά τους.
-         Η Αναμεσιά
-         Η Κουφή
-         Η Βαγιανοβδομάδα
-         Η μεγαλοβδομάδα

Στην Κουφή  ,οι χωριανοί δεν φύτευαν φυτά ,δέντρα , ούτε άσπριζαν τα σπίτια με ασβέστη ,γιατί πίστευαν ότι τα δέντρα θα κούφαιναν ,δεν θα ζούσαν και οι τοίχοι θα κούφαιναν ,θα σηκωνόταν ο ασβέστης .

Στη Βαγιανοβδομάδα ,οι νοικοκυρές , όταν έφτιαχναν ψωμιά , έκαναν Λαζαράκια   σταυρώνοντας τον Λάζαρο. Το ψωμί αυτό λεγόταν « Σύναχθος».

Τη Μεγαλοβδομάδα ,που κόντευε το Πάσχα , έλεγαν αναστήθηκε και ο «Κούλουρος»  και έφτιαχναν κουλούρια ,που κρατούσαν όλο τον χρόνο.

    ΄Άλλες εποχές άλλα ήθη και έθιμα.  Σήμερα δυστυχώς πολλές νοικοκυρές αγοράζουν κουλούρια από τον φούρνο ,αντί να φτιάξουν και να διδάξουν και στα παιδιά τους  τα έθιμα του τόπου μας.( Αφήγηση Καθολική Πιζήμολα).


                                                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου