Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

"ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"
                                                         
                                     
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ,Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
                  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ  ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


    Ο Προεστός, ο σημερινός Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου , είχε πολλές αρμοδιότητες. Ήταν ο άρχοντας του χωριού και σε αυτόν προσέφευγαν οι χωρικοί ,για οποιονδήποτε πρόβλημα τους απασχολούσε.
     ΄Επαιζε τον ρόλο του δικαστή ,του συμβούλου ,του βοηθού  και έπρεπε να τηρεί τους νόμους και να είναι δίκαιος.
       Ο Προεστός έλυνε τις διαφορές των χωρικών. Πολλές φορές κάποιοι διεκδικούσαν γη από κάποιο συγχωριανό τους ή παραβίαζαν τους βαστάους. Ο Προεστός πήγαινε επί τόπου και έδινε λύση ,πολλές φορές Σολωμόντειο. Ήταν παρών στους αρραβώνες και στην αγκλαβή (προικοσύμφωνο) ,πολλές φορές υπέγραφε και έλυνε ακόμη και προβλήματα που παρουσιάζονταν στους γάμους.
       Έδινε διαταγή στον Αγροφύλακα να προστατεύει τα χωράφια από τα κατσίκια και πολλές φορές με τον Ξεκοφτή , αποτιμούσαν τις ζημιές . Φιλοξενούσε τους ξένους και τους κρατικούς υπαλλήλους ,που έρχονταν στο χωριό. Αναλάμβανε να βοηθήσει  αναξιοπαθούντες χωριανούς  και έκλειναν μαζί με τον Αγροφύλακα ,ζώα που έκαναν ζημιές ,στο Τοκάτι. Ο βοσκός για να παραλάβει τα ζώα του ,πλήρωνε κάποιο πρόστιμο. Πέρασαν πολλοί Προεστοί ,αλλά κάποιοι έμειναν στην ιστορία ,για την εντιμότητά τους και τη δικαιοσύνη τους. Ανάμεσά τους  και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου ,που διακρινόταν για τη δικαιοσύνη του. Δε δίστασε να στείλει στη δικαιοσύνη στενή συγγενή του ,που είχε ζώα ,για να γίνει παράδειγμα και στους άλλους.

   Οι Επίτροποι ορίζονταν από τον Παπά για κάποιο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να είναι ευσεβείς , να εκκλησιάζονται και γενικά να είναι έντιμοι άνθρωποι. Βοηθούσαν τον Παπά  σε θέματα κτηριακά της Εκκλησίας ,ήταν υπεύθυνοι για τις εισπράξεις του παγκαριού, για  τα ενθήλια ,στους χορούς έβγαζαν κούπα (όποιος χόρευε μπροστά έριχνε μέσα στην κούπα χρήματα για την εκκλησία) , έκαναν λαχειαγορά με ρίφια στις γιορτές ,καλλιεργούσαν τα χωράφια της εκκλησίας ,έπαιρναν τα δέρματα των ζώων για πούλημα και μάζευαν τις ελιές της εκκλησίας μαζί με όλο το χωριό.
    Γενικά σε καθημερινή βάση ασχολούνταν με όλα αυτά και διέθεταν πολύ χρόνο. Ήταν μεγάλη τιμή να οριστείς Επίτροπος, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου