Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ,ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ"                                                        ΜΕΡΟΣ   1ο
                                                                     
                               
                 ΤΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

                                                     ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι Παλαιχριστιανική του 13ου αιώνα  κτισμένη σε   ερείπια άλλων δύο παλαιχριστιανικών του 5ου και 3ου αιώνα. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έλκει πολλούς τουρίστες. Γύρω από τον ναό υπήρχε κοιμητήριο και σήμερα υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά.

                                                  


      Μπαίνοντας στον ναό , στο ανώφλι της εισόδου  υπάρχει μαρμάρινη κολώνα, που ίσως μεταφέρθηκε από άλλη Παλαιοχριστιανική ,της Αγίας Βαρβάρας. Δεξιά υπάρχει μαρμάρινη κολυμβήθρα και καθίσματα για τους πιστούς. 
                                                                 Το πάτωμα καλύπτεται από χοχλάκι και στους τοίχους υπήρχαν αγιογραφίες ,που δε διασώζονται. Το τέμπλο είναι παλιό και αριστερά βρίσκεται η είσοδος στο Ιερό και στο κέντρο η Ωραία Πύλη .Δεξιά είναι η εικόνα του Χριστού και δίπλα η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αριστερά της Ωραίας Πύλης είναι η εικόνα της Παναγίας και πλάγια κάποιες παλιές εικόνες. Στο πάνω μέρος  του Τέμπλου βρίσκονται οι εικόνες ,στο κέντρο του Χριστού και αριστερά και δεξιά , οι εικόνες των Αποστόλων.
                                                                

Μπαίνοντας στο Ιερό υπάρχει η Αγία Τράπεζα και ο Χριστός στον σταυρό .

     Η εκκλησία λειτουργείται από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 23 ,που γιορτάζει η Παναγία.