Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕςΣ"




                                                                   



ΓΙΑΤΙ  ΣΤΑ  ΒΟΥΝΑ  ΚΑΤΑ  ΚΑΙΡΟΥΣ  ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ  ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ

(ΕΡΓΑΣΊΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ)
Αρχικά, σημασία έχει ότι οι χιονοστιβάδες παρατηρούνται σε μέρη όπου τα χιόνια είναι μόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι χωρίζεται σε στρώματα. Χαμηλά είναι το “παλιό” χιόνι και ψηλά το “νέο”, κάθε χρόνο προστίθεται ένα νέο στρώμα χιονιού. Οι χιονοστιβάδες συμβαίνουν όταν τα “χαμηλά” στρώματα του χιονιού δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα “ψηλά”.
Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το χιόνι γίνεται πάγος. Και για αυτό υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι. Η ζέστη και η πίεση των ψηλότερων στρωμάτων του χιονιού.
Ας δούμε τον πρώτο, η ζέστη. Αν μετά την περίοδο των χιονοπτώσεων ακολουθήσει ένα ζεστό καλοκαίρι το χιόνι θα αρχίσει να λιώνει, όχι μόνο η επιφάνειά του αλλά και το εσωτερικό του. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το λιώσιμο στο εσωτερικό. Μέρος του νερού παγιδεύεται στα στρώματα του χιονιού. Όταν λοιπόν ξαναέρθει ο χειμώνας το παγιδευμένο νερό θα σχηματίσει πάγο.
Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τον αντίθετο ακριβώς λόγο από την πρώτη. Αντί για ένα ζεστό καλοκαίρι έχουμε ένα κρύο χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις. Λόγω των πολλών χιονοπτώσεων αυξάνεται το βάρος του χιονιού στα “ψηλά” στρώματα. Αυτό αυξάνει την πίεση στα “χαμηλά στρώματα μετατρέποντας το χιόνι σε πάγο. Αντίστοιχο φαινόμενο είναι όταν φτιάχνεται μια χιονόμπαλα και αρχίζετε και την πιέζεται. Η χιονόμπαλα θα αρχίσει να σκληραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το χιόνι αρχίζει και χάνει τη δομή του και μετατρέπεται σε πάγο σιγά-σιγά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου