Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

' Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ"













                            
   
                                                 Η  ΣΦΕΝΤΟΝΑ

         Η Ιστορία της σφεντόνας  ξεκινάει  από τα πολύ παλιά χρόνια .Η σφεντόνα ήταν ένα μικρό όπλο για τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαμε σφεντόνες  ,αν και ό δάσκαλος  τις απαγόρευε ρητά. Πολλές φορές μας τις φτιάχνανε οι μεγαλύτεροι ,αλλά και εμείς τα καταφέρναμε.
         Τα υλικά απλά , αλλά δύσκολα να βρεθούν και ιδίως το λάστιχο. Χρειάζονταν το λάστιχο ,συνήθως από το εσωτερικό του λάστιχου του αυτοκινήτου, λίγο δέρμα που εκεί βάζαμε την πέτρα και το ξύλο . Το ξύλο για να φτιαχτεί χρειαζόταν μαεστρία και προτιμούσαμε το ξύλο της   Αστρακιάς        . Αφού το κόβαμε ,το φτιάχναμε να πάρει το κατάλληλο σχήμα ,το δέναμε , το ζεσταίναμε και το αφήναμε να ξεραθεί.
      Μετά ξεκινούσε η συναρμολόγηση. Δέναμε τα λάστιχα στο ξύλο και στη δερμάτινη θήκη που βάζαμε τις πέτρες και η σφεντόνα μας ήταν έτοιμοι. Κάναμε και δοκιμές. Ορίζαμε στόχους και προσπαθούσαμε να κανέψουμε ( σημαδέψουμε) και έτσι προσπαθούσαμε να διορθώσουμε τις ατέλειες.
      Το κυνήγι των πουλιών ήταν δύσκολο. Έπρεπε να περιμένεις ώρες  κάτω από δέντρα ή κρυμμένος κοντά σε ποταμάκια που είχαν νερό , να έχεις πολλές πέτρες στην τσέπη  και να σημαδεύεις καλά. Τις περισσότερες φορές  αποτυγχάναμε και μόνο οι καλοί σημαδευτές κάτι έκαναν.
      Γίνονταν και αγώνες σκοποβολής  σε μέρη που δεν μπορούσε  να μας αντιληφθεί ο Δάσκαλος. Πάντα προσέχαμε όταν κτυπούσαμε με την σφεντόνα ,αλλά καμιά φορά γίνονταν και ατυχήματα. Ε! τότε επενέβαιναν οι μεγαλύτεροι μας έπαιρναν τις σφεντόνες και άντε πάλι από την αρχή.
     Σήμερα κανένας δεν ασχολείται με την σφεντόνα . Η εξέλιξη έφερε καινούρια πράγματα ,πιο εύκολα ,έτοιμα και εύχρηστα και έτσι η σφεντόνα ξεχάστηκε.

                                                                 
                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου