Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

"ΟΙ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ"


                                                             




                                                 ΟΙ  ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ




Οι Ιεροψάλτες είναι απαραίτητοι βοηθοί του Ιερέα , για να τελεστεί η Θεία λειτουργία.  Χωριανοί που διέθεταν  καλή φωνή και κατείχαν το τυπικό έψαλλαν στο χωριό. Κάποιοι μάλιστα παρακολούθησαν και μαθήματα  Βυζαντινής Μουσικής  και ήταν οι καλύτεροι. Οι περισσότεροι ήταν πρακτικοί ,όπως γινόταν τότε σε όλα τα επαγγέλματα.
   Από μικρά παιδιά προσπαθούσαμε να μάθουμε την ψαλτική. Τόσο στο σχολείο ,όσο και στο Κατηχητικό ο παπάς ,μας μάθαιναν να ψάλλουμε .Κάθε Κυριακή τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου  έπρεπε να πούμε  τον Απόστολο ,το Πιστεύω και το Πάτερ ημών. Όλα αυτά έπρεπε να τα ξέρουμε απέξω . Τα παιδιά που είχαν καλή φωνή ,πήγαιναν στο αναλόγιο ,δίπλα από τους ψαλτάδες και παρακολουθούσαν και έψαλλαν και αυτά.
   ¨Ετσι σιγά σιγά μάθαμε αρκετά πράγματα και πολλές φορές αντικαθιστούσαμε τους ψαλτάδες όταν έλειπαν. Ήταν τόση η αγάπη μας στα συμβαίνοντα στην εκκλησία , που μαθαίναμε ψαλμούς, τροπάρια απέξω. Εκείνο  που θέλαμε όλοι να πούμε ήταν το Άσπιλε …που λέγεται στον Ακάθιστο Ύμνο. Βιβλία δεν υπήρχαν, για να μπορούμε να τα διαβάσουμε και να τα πούμε στην έκκλησία και αναγκαζόμασταν να τα μαθαίνουμε . Αν περίμενες να σου  δώσει το Βιβλίο ο ψάλτης για να πεις το Άσπιλε… δε θα το΄λεγες ποτέ ,γιατί κάποιο παιδί που το ήξερα απ΄έξω είχε πάρει θέση να το πει.
  Σας αναφέρουμε ονόματα ψαλτάδων που έψαλλαν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών.

Σάββας Κουμπής, Γιώργος Παπαβασιλείου , Γιώργος Ματθαίος,  Γιάννης Ματθαίος, Στυλιανός Κακός, Μιχαήλ Παπαντωνίου, Χαράλαμπος Λάμπρου, Κοσμάς Κακός, Μιχαήλ Ξίπας, Ματθαίος Σταματάκης, Μαυρουδής Αθανασάς, Φίλιππος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Πιζήμολας


1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή ιστοσελίδα, εχω διαβάσει σχεδόν τα μισά άρθρα. Απο τις μόνες σελίδες με τόση πληροφορία για το μέρος τους. Θα σας διαφημίσω και στην δικιά μου ιστοσελίδα εάν θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή