Τσικνοπέμπτη
      Στο μέσο της
κρεατινής εβδομάδας της Σαρακοστής ,βρίσκεται η Τσικνοπέμπη ,που καταναλώνεται
μεγάλη ποσότητα κρέατος εν όψει της νηστείας της Σαρακοστής.  Βασικό χαρακτηριστικό  της γιορτής είναι το ψήσιμο, « τσίκνισμα»
κρέατος στα κάρβουνα . Σύμφωνα με την παράδοση , όλοι , ακόμη και οι φτωχοί ,
πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος , ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα.
           Οι αποκριές
κρατούν 3 εβδομάδες .Η πρώτη λέγεται «προσφωνέσιμη» ,γιατί προσφωνούσαν ,
διαλαλούσαν στα χωριά τον ερχομό της αποκριάς. Η δεύτερη είναι η  «κρεατινή» , επειδή έτρωγαν κρέας και η
τρίτη  η « τυρινή  ή τυροφάγος», γιατί έτρωγαν γαλακτοκομικά
προϊόντα.
      Παλιά το γλέντι
της ημέρας γινόταν στα σπίτια. Μαζεύονταν όλοι οι φίλοι και συγγενείς , έψηναν
και γλεντούσαν. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι ταβέρνες έχουν την τιμητική
τους. Πού να βρεις τραπέζι αν δεν έχεις κλείσει …
           Καλή
Τσικνοπέμπτη λοιπόν και σ΄αυτούς που θα βγουν 
και σ΄αυτούς  που θα μείνουν σπίτια
τους. Διασκεδάστε, χορέψτε, τηρήστε το έθιμο ,αλλά με μέτρο .
                                Καλά να
περάσετε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου