Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

"Εκκλησιές και μοναστήρια Μεσαναγρού"{συνέχεια}








Ιερά Μονή Αγίου Θωμά




Σε ερείπια παλαιοτέρων ναών είναι χτισμένο το μοναστηράκι .Γιορτάζει την Κυριακή μετά το Πάσχα και είναι από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του χωριού.Εσωτερικά υπάρχουν Αγιογραφίες του 15ου αιώνα. Πολλές Αγιογραφίες έχουν υποστεί καταστροφές από το χρόνο και από αλλόθρησκους. Το δάπεδο του προαυλίου είναι ψηλότερο του δαπέδου του ναού και ο επισκέπτης αναγκάζεται να κατέβει σκαλάκια για να μπεί στο ναό.Σε απόσταση λίγων μέτρων από το μοναστήρι βρίσκεται ο καταρράκτης του Μεσαναγρού που την ημέρα της γιορτής τον επισκέπτονται οι προσκυνητές.




Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου




Απέναντι από το χωριό πάνω σε λόφο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το οποίο αναγέρθηκε το 18ο αιώνα πάνω σε ερείπια άλλου ναού.Γιορτάζει στις 23 Απριλίου .




Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής




Βρίσκεται στην περιοχή Εβγάλες και είναι ετοιμόρροπο.Κτίστηκε τό 18 αιώνα και δίπλα υπάρχει πηγή που περνάει κάτω από το μαναστήρι.Από το νερό αυτό που θεωρτείται Αγίασμα οι χωρικοί πότιζαν τους κήπους τους. Ακριβώς λίγα μέτρα πιο πάνω έχει ανεγερθεί ένα καινούριο μοναστηράκι με το ίδιο όνομα που γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.Μετά το τέλος της λειτουργίας σύμφωνα με το έθιμο όλα τα παιδιά που βρίσκονται εκεί περνούν τρεις φορές από το παράθυρο της εκκλησίας .




Ιερά Μονή Αγίας Σοφίας




Είναι το κοιμητήριο του χωριού. Κτίστηκε το 18ο αιώνα ΒΔ του χωριού.Είναι βυζαντινού ρυθμούκαι φέρει εικόνες της δεκαετίας του 1950 . Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και περιστασιακά για τις λατρευτικές ανάγκες του κοιμητηρίου. Στην άκρη του νεκροταφείου υπάρχει οστεοφυλάκιο.




Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία




Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται το μοναστήρι. Κτίστηκε το 1947 είναι ασβεστωμένο και φέρει εικόνες. Το τέμπλο του είναι κτιστό και το δάπεδο καλύπτεται με πλίνθους .Το προαύλιο πλαισιώνεται με χαμηλό αυλότοιχο . Το μοναστήρι λειτουργείται στις 20 Ιουλίου ημέρα γιορτής του Προφήτη Ηλία.