Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

" Γνωριμία με τη χλωρίδα της Ν.Ρόδου-Θυμάρι)

" Ο Δημοσθένης Θωμάς"

" Θυμάρι"



Από σήμερα ανοίγουμε ένα καινούριο κεφάλαιο στο blog μας .Το κεφάλαιο της Βοτανολογίας στη Νότια Ρόδο και βέβαια στο Μεσαναγρό. ΄Ενας καλός φίλος από τα παλιά , ο Δημοσθένης Θωμάς ,ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και έχει μεγάλη πείρα. Θα είναι ο συνεργάτης μας στα θέματα Βοτανολογίας. Από σήμερα αρχίζουμε να δημοσιεύουμε την εργασία του και ξεχωριστά κάθε φυτό. Ευχαριστούμε το Δημοσθένη και ευχόμαστε να συνεχίσει ,γιατί μας θυμίζει τα παλιά και μαθαίνει στους νέους πράγματα που δεν έζησαν.
Το Θυμάρι
Θα περιγράψουμε σ΄αυτό το φύλλο , ένα πολύ γνωστό μας φυτό , το Θυμάρι. Είναι της οικογένειας των « χειλανθών » , φρυγανώδες ,αρτυματικό, αρωματικό ,μελιγόνο φυτό. Η επιστημονική του ονομασία είναι « THUMUS VULGARIS » ,κοινώς γαϊδαροθρούμπι.
Το Θυμάρι χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική , στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική . Περιέχει δραστικές ουσίες ( θυμόλη , κυμόλη, λιναλόλη) και είναι διεγερτικό . Καταπολεμά την κατάθλιψη αυξάνει την διαύγεια πνεύματος, σταματά την τριχόπτωση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της της ψώρας ,των αρθριτικών ,των ρευματισμών ,του βήχα και πολλών άλλων παθήσεων.
Το φυτό αυτό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων . Οι Σκύθες έφτιαχναν είδος μπύρας που περιείχε λάδι από θυμάρι. Του θυμαρέλαιο είναι η βάση για πολλές εφαρμογές στην ιατρική ,την ομοιπαθητική και τη φαρμακευτική ,όμως σε καμιά περίπτωση δεν πίνεται. Το Θυμάρι χρησιμοποιείται στα ξερά σύκα, στις τσακιστές ελιές και στα ντολμαδάκια.
Το μέλι από θυμάρι είναι το καλύτερο.ι όλα όσα ζήσαμε στα παιδικά μας χρόνια ,αλλά και οι πιο νέοι θα γνωρίσουν τα φυτά της Νότιας Ρόδου και τη χρησιμότητά τους.
Εμείς θα σας αναφέρουμε λίγα πράγματα για το Δημοσθένη, γιατί η σεμνότητα που το διακρίνει , δε θέλει να αναφερόμαστε σε αυτόν και μάλιστα λέγοντας καλά λόγια.
Δημοσθένης Θωμάς
Γεννήθηκε στην Απολακκιά της Νότιας Ρόδου και εκεί τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Όπως όλοι οι νέοι έφυγε από το χωριό και ήρθε στην πόλη της Ρόδου ,για καλύτερες μέρες. Κατάφερε να γίνει Επιμελητής Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών και από το 1971 έως το 1998 εργάστηκε στον Καλλιτεχνικό Σταθμό Ρόδου . Tα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Βοτανολογία της Νότιας Ρόδου και όχι μόνο γράφει , αλλά και συλλέγει φυτά ξεχασμένα από πολλούς.
Εμείς τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου