Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

" Χρόνια σας πολλά - Καλή χρονιά "



Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και κάθε επιθυμία σας να γίνει πραγματικότητα. Αγαπήστε τους γύρω σας , προσφέρετε αγάπη ,καλοσύνη, ελπίδα. ΄Ενα μικρό δωράκι ,ένα λουλούδι ,μια επίσκεψη ,δίνουν όλα τα παραπάνω. Κάνουν τον άλλο να νιώθει ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι ,υπάρχει χαρά.
Περνάμε δύσκολα χρόνια. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε απόγνωση και η πείνα που είχαν ζήσει οι παλαιότεροι στην κατοχή ,χτυπά τις πόρτες πολλών νοικοκυριών. Η φετινή Πρωτοχρονιά έχει γεμίσει με απαισιοδοξία τις καρδιές μας και πολλοί από μας ατενίζουν το μέλλον με επιφύλαξη . Καταφέραμε εμείς οι παλαιότεροι , να μεταφέρουμε στις καρδιές των παιδιών μας το φόβο για το αύριο , την αβεβαιότητα ,την απόγνωση , την έλλειψη εμπιστοσύνης και το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον.
Είναι καιρός όλοι μαζί ,να προσπαθήσουμε να διώξουμε όλα αυτά απ΄ τις ψυχές μας ,οι καλύτεροι να αναλάβουν τα ηνία ,για να επανέλθουμε στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.


Χρόνια σας Πολλά

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

" Πρωτοχρονιά στο Μεσαναγρό "




Η Πρωτοχρονιά είχε κάτι το ξεχωριστό . Θέλεις η αλλαγή του χρόνου, θέλεις οι δοξασίες πως η καλή χρονιά φαινόταν από την πρώτη μέρα της , έκανε την ημέρα αυτή πιο χαρούμενη , αλλά και τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς.

Την παραμονή, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τη βασιλόπιτα ,ετοίμαζαν τα φαγητά και τα γλυκά και τα σπίτια έλαμπαν. Μόλις βράδιαζε, οι δάσκαλοι,η Σχολική Εφορεία και τα παιδιά ,έβγαιναν για τα κάλαντα. Τραγουδούσαν τα κάλαντα που σώζονται μέχρι σήμερα.


Εμείς οι νέοι νέα γενεά

με θάρρος και με ελπίδα

ας πούμε την πρωτοχρονιά

τη λατρευτή πατρίδα.

...................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.

........................................................

Χρόνια πολλά να ζήσετε

με άκρα ευτυχία

κι οι δάσκαλοι κι οι μαθητές

σας εύχονται υγεία.

......................................................

Δώστε όλοι τον οβολό σας

είναι μέγας ο σκοπός

ηθικότατος εν γένει

και εκπαιδευτικός.


...................................................

Στις 12 η ώρα όταν άλλαζε η ώρα, οι κοπέλες του χωριού πήγαιναν στη βρύση να πάρουν το καινούριο νερό με στάμνες και να το φέρουν σπίτι. ΄Οσοι είχαν όπλα πυροβολούσαν ,κτυπούσαν οι καμπάνες ,έσβηναν τα φώτα και όσοι έπαιζαν πόκα σταματούσαν ,για να πάνε στα σπίτια τους να πουν τα χρόνια πολλά και καλή χρονιά με τους δικούς τους και να ξαναγυρίσουν πάλι στο τραπέζι.

Η αυγή της Πρωτοχρονιάς ήταν ξεχωριστή για τα παιδιά, γιατί κάνοντας το ποδαρικό ,ότι χρήματα παίρνανε ήταν δικά τους. ΄Επρεπε να ξυπνήσουν νωρίς ,να εντοπίσουν τα σπίτια που θα έδιναν περισσότερα χρήματα και να έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με πέτρες. Χτυπούσαν λοιπόν τις πόρτες και οι νοικοκυραίοι ρωτούσαν ποιος είναι. Αν σε θεωρούσαν χρουσούζη δε σου άνοιγαν και σου έλεγαν να περάσεις αργότερα, για να μπεί στο σπίτι τους πρώτα αυτός που θεωρούσαν γουρλή. Αν σου άνοιγαν ,έμπαινες ,πετούσες μέσα στο σπίτι την πέτρα, λέγοντας.

Καλή μέρα ,΄Αι Βασίλη

ούλο μάλαμα κι ασήμι

χίλια καλά στο σπίτι σας

χίλια κιλά στα αλώνι σας

τα θηλυκά στη μάντρα σας

τα αρσενικά στα σπίτια σας

κλου κλου οι πούλες σας

και του χρόνου.

Στο τέλος σε φίλευαν δίνοντας σου γλυκά και χρήματα.


΄Οταν χτυπούσε η καμπάνα , όλο το χωριό μαζεύονταν στη εκκλησία, γίνονταν δοξολογία και το μεσημέρι μετά το πλούσιο τραπέζι , έκοβαν τη βασιλόπιτα. Την έκοβε ο πατέρας, τη σταύρωνε και έδινε στον καθένα το κομμάτι του. Πρώτα στο Χριστό, στην Παναγία, στον ΄Αγιο Βασίλη , στο σπίτι και με τη σειρά σε ΄ολα τα μέλη της οικογένειας.

Το βράδυ πήγαιναν σε όσους γιόρταζαν να τους ευχηθούν , έπιναν , τραγουδούσαν και όλοι πήγαιναν στο χοραστάσι για να χορέψουν. Οι χοροί έδιναν και έπαιρναν μέχρι το πρωί.

Καλή χρονιά σε όλους ,με υγεία και ευτυχία και οι παλιοί να διηγούνται όλα αυτά στους πιο νέους για να συνεχίζεται η παράδοση.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

" Η πρώτη Πρωτοχρονιά"



Η πρώτη πρωτοχρονιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 45 π.Χ. στην παγκόσμια ιστορία ,καθώς άρχισε να εφαρμόζεται το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να κάνει ριζικές αλλαγές . Το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ακολουθούσε το Σεληνιακό κύκλο. Ο καίσαρας ζήτησε τη βοήθεια του Αστρονόμου Sosigenes. Αυτός ακολούθησε το ηλιακό έτος. ΄Ετσι υπολογίστηκε ότι ο χρόνος αποτελείται από 365 ημέρες και ¼ ημέρας. Ο Καίσαρας πρόσθεσε 67 ημέρες στο 45 π.Χ. ,κάνοντας έτσι το 46 π.Χ. να αρχίσει την 1η Ιανουαρίου. Επίσης κάθε 4 χρόνια ,το Φεβρουάριο, πρόσθεσε μια ημέρα.
Το 1570 ο Πάπας Γρηγόριος ανέθεσε στον αστρονόμο Christopher Clavius να κατασκευάσει ένα νέο ημερολόγιο. Το 1582 εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, παραλείποντας 10 ημέρες για εκείνο το έτος.
Από τότε σε ΄ολο τον κόσμο γιορτάζουν την άφιξη του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α και Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α Μ Ε Υ Γ Ε Ι Α

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

" Χριστουγεννιάτικες εικόνες από το Μεσαναγρό"

" Το τσάι γευστικότατο"


" ¨Ετοιμο για διανομή"


" Ο κόσμος ερχόταν να γευθεί το τσάι , να ακούσει μουσική και να αγοράσει ημερολόγιο"





" Μικροί μεγάλοι στο χορό"







" Η αίθουσα μικρή για όλους."









" Η νεολαία ψάλλει τα κάλαντα"











" Οι ψήστες έχουν και τα τυχερά τους."













" Ο Β. Μπίλλης στο κέφι."















Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

" Χριστουγεννιάτικες εικόνες από το Μεσαναγρό"

" Δ.Σ. Πολιτιστικού με τον ΄Αγιο Βασίλη"

" Ζεστό τσάι αλλά και ζεστό χρήμα από το ημερολόγιο"



" Ημερολόγιο Πολιτιστικού"





" Ξίπας ,Κοσμάς ,Σταυρής ,διαβουλεύονται..."








" Η αίθουσα του χοροστασίου ,γνώρισε δόξες..."








" Τώρα οι λεβέντες ψήνουν ή πίνουν... Διαλλέξτε.."











" Ο χορός κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες"













" Βοηθήσαμε και μεις στο ψήσιμο με το μαθητή μας Μιχάλη."















" Τα κάλαντα με βιολί και χορωδία άπιαστη..."

















" Η φάτνη στο σχολείο κίνησε το ενδιαφέρον πολλών"



















Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

" Χριστούγεννα στο Μεσαναγρό"

" Η Φάτνη στο Σχολείο"

" Ο Πολιτιστικός ψάλλει τα κάλαντα"



" Τα σουβλάκια ετοιμάζονται"





" Ο χορός άρχισε"








" Οι Μεσαναγρενές πρώτες και στο χορό."








" Η Καθολική Πιζήμολα ετοιμάζει το τσάι"













" Η αίθουσα γεμάτη"











" Το τσάι ζεστό και παραδοσιακό."















" Το ημερολόγιο του Συλλόγου πανέμορφο"


















" Ο Άι-Βασίλης έρχεται στην εκδήλωση"


















Ηταν ίσως τα καλύτερα Χριστούγεννα που περάσαμε στο Μεσαναγρό. 3 Ημέρες γεμάτες από γλέντι ,Καφενείο και ξεγνοιασιά. Μακριά από την πόλη ,τις κρίσεις, τις μειώσεις μισθών , το αβέβαιο μέλλον. Όλα αυτά ξεχάστηκαν προσωρινά.
Ξεκινάμε με τα κάλαντα . Μια ομάδα χωριανών και μελών του Πολιτιστικού ,είπαμε τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού ,παρά το τσουχτερό κρύο. Στο βιολί ο Μιχάλης Αρνίτταλης.
Την Κυριακή βράδυ έγινε η χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού σε μια κατάμεστη αίθουσα που έσφυζε από νιάτα και κέφι. Οι νεαροί το γλέντησαν μέχρι τις πρωινές ώρες . Και από τα γύρω χωριά νεαροί ,τίμησαν με την παρουσία τους τη χοροεσπερίδα.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Σχολείο που στήθηκε η φάτνη ,ο Πολιτιστικός πρόσφερε τσάι του βουνού και γλυκά που έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το ημερολόγιο του Συλλόγου. Πολύς κόσμος ήρθε στο σχολείο ,γεύθηκε τα γλυκά ,ήπιε το υπέροχο πραγματικά τσάι και άκουσε καλή μουσική.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

" Καλά Χριστούγεννα -Χρόνια σας Πολλά"



.Μέρα χαράς αλλά και προβληματισμού. Θα έρθει η Ειρήνη κάποτε στον κόσμο .. . Θα ζήσουν όλοι οι άνθρωποι κάτω από τις ίδιες συνθήκες... Θα πάψουν οι διαχωρισμοί, το μίσος, ο φόβος...Θα μπορέσουν οι νέοι να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον...Πέρασαν 2011 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού και όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας, ας δούμε την πραγματικότητα, ας παλέψουμε δίπλα στους νέους, ας τους στηρίξουμε , ας λύσουμε τα προβλήματά τους και ας γίνουμε και εμείς παιδιά.

Και τότε το...επί γης Ειρήνη, θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο και τα Χριστούγεννα θα είναι η γιορτή της Αγάπης και της Ειρήνης.


ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

" Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου ,στο Μεσαναγρό"



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαναγρού, συνεχίζει τις εκδηλώσεις του και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στις 24 Δεκεμβρίου, θα ψάλλουν τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού, τηρώντας το έθιμο. Ανήμερα των Χριστουγέννων, διοργανώνεται Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα στο Μεσαναγρό ,στην αίθουσα του χοροστασίου. Θα μας διασκεδάσει η ορχήστρα του Μηνά Λεντή.
Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα προσφέρει παραδοσιακό τσάι και γλυκά , με τη βοήθεια των γυναικών του χωριού. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του Σχολείου ,όπου έχει στηθεί και η Φάτνη.
Είναι ευκαιρία όλοι οι χωριανοί να βρεθούν στο χωριό , να διασκεδάσουν , να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται. Είναι ευκαιρία να ξαναβρεθούμε όλοι οι Μεσαναγρενοί .Οι παλιοί για να ξαναθυμηθούμε τα παλιά και οι νέοι για να μυηθούν στα ήθη και έθιμα του χωριού .
Ο Λ Ο Ι Λ Ο Ι Π Ο Ν Σ Τ Ο Μ Ε Σ Α Ν Α Γ Ρ Ο .

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α Μ Ε Υ Γ Ε Ι Α Κ Α Ι Ε Υ Τ Υ Χ Ι Α

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

" Χριστούγεννα στο Μεσαναγρό"



Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σαν κινηματογραφική ταινία περνούν από το μυαλό μας οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Μέρες ξεχωριστές , μέρες αναμνήσεων ,μέρες ανεπανάληπτες.

Οι μέρες αυτές ήταν ξεχωριστές για τα παιδιά. Πώς και πώς τις περιμένανε. ΄Ενα μήνα πριν έβλεπε κανείς τις προετοιμασίες σ΄όλα τα σπίτια. ΄Ολοι βιάζονταν να τελειώσουν οι γεωργικές εργασίες ,ελιές, σπορά, για να απολαύσουν μετά τις γιορτές. Ακόμα και στο σχολείο οι δάσκαλοι μάθαιναν τα κάλαντα στα παιδιά ,για να είναι έτοιμα να τα ψάλλουν. Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια ,τα άσπριζαν και τα τζάκια ειχαν την τιμητική τους. ΄Ολοι οι δρόμοι του χωριού είχαν τα περίφημα σχέδια -κύκλους από ασβέστη - που γίνονταν στα χαρμόσυνα γεγονότα. Το χωριό έλαμπε.

Κάθε σπίτι έσφαζε το χοίρο του και όλη η οικογένεια συμμετείχε στην ιεροτελεστία αυτή. Οι νοικοκυρές τακτοποιούσαν το κρέας ,το λίπος, έφτιαχναν τον "καβρουμά", τσιγαρισμένα μικρά κομμάτια κρέας που τα τοποθετούσαν στους πηδιακούς και από εκεί έπαιρναν για να φτιάξουν τα φαγητά τους. Βλέπετα την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία. ¨Επαιρναν χωριστά τα " τσιρίγκια", το δέρμα του χοίρου με λίπος ,τους "κολοσαφάες",τα 'εντερα που τα γέμιζαν με ρύζι. Ετοίμαζαν γλυκά -νεράτζι , κατιμέρια, βασιλόπιτες, φοινίκια, μελεκούνια.

Επιτέλους τα Χριστούγεννα έφταναν. Μόλις βράδιαζε οι δάσκαλοι ,τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τα παιδιά ,σπίτι σπίτι έψαλλαν τα κάλαντα,που δεν παρουσίαζαν καμιά διαφορά από τα κάλαντα της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι τα κλασσικά κάλαντα" Καλήν εσπέρα άρχοντες...Κάθε νοικοκύρης έδινε χρήματα ,γλυκά, γκλεούδια και όλοι εύχονταν χρόνια πολλά.

Η πόκα έδινε και έπαιρνε και όλοι έψαχναν την τύχη τους. Τα 3 ή 4 καφενεία ήταν γεμάτα από τους εραστές της πόκας. Μέχρι τις αυγές που κτυπούσε η καμπάνα της εκκλησίας ,το παιχνίδι συνεχιζόταν και πολλές φορές και μετά. Κατά τις 2 τα μεσάνυχτα ο καφετζής έφτιαχνε την περίφημη μακαρονάδα και όλοι οι παίχτες την απολάμβαναν . Την άλλη μέρα καταλάβαινες τους νικητές ή τους χαμένους από το ύφος τους.

¨Οταν η καμπάνα χτυπούσε ,όλο το χωριό πήγαινε στην εκκλησία. Κανένας δεν έλειπε. Στο τέλος οι ευχές έδιναν και έπαιρναν. Το μεσημεριανό τραπέζι ήταν κάτι το ξεχωριστό. ΄Ολη η οικογένεια καθισμένη γύρω του ,απολάμβανε τις λιχουδιές της μάνας. Το βράδυ όσοι γιόρταζαν ,άνοιγαν τα σπίτια τους και υποδέχονταν τους χωριανούς. Παρέες παρέες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και το γλέντι συνεχιζόταν μέχρι το πρωί.

Σήμερα όλα αυτά είναι μια ανάμνηση .΄Οσοι έμειναν στο χωριό και όσοι το επισκέπτονται τις μέρες αυτές, γιορτάζουν σύμφωνα με την εποχή ,αλλά κάποια έθιμα συνεχίζουν να τηρούνται και να αντέχουν στο χρόνο.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

" Μιλάτε Μεσαναγρενά "



Αμπρόκα……………………… μεγάλο καρφί
Βοντάκρα………………………τανάλια
Γιαρατίζω………………………είμαι χρήσιμος
Γιαράς……………………………πληγή
Γάφτω……………………………ανάβω
Γκουμάς…………………………κοτέτσι
Δωνά…………………………….εδώ
Κινότο………………………… ποτό
Κουρκούταυλος…………… μεγάλη σαύρα
Κόφτω…………………………..τρέχω
Μπροκάμνω………………… προλαβαίνω
Πετρολώ……………………….πετροβολώ
Ρεμεδιάζω……………………..ετοιμάζω
Τανάς…………………………..ταύρος
Ψιμίθι…………………………..κουλούρι με σουσάμι

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

" Τα Μάγγανα"



Τα μάγγανα ήταν το ελαιοτριβείο του χωριού. Βρισκόταν στο σημερινό χοροστάσιο. Ζωντάνευε κάθε Φθινόπωρο την εποχή που μάζευαν τις ελιές και έβγαζαν το λάδι.
Όταν άρχιζε το μάζεμα των ελιών άνοιγε και το μάγγανο. Το καθάριζαν ,το επισκεύαζαν και έβρισκαν το προσωπικό. Χρειαζόταν και ένα ζώο που κινούσε το μεγάλο τροχό που έλιωνε τις ελιές. Ο χώρος ήταν αρκετά μεγάλος. Υπήρχε σε ένα υπερυψωμένο σημείο ο μεγάλος πέτρινος τροχός που το γύριζε ένα ζώο. Συνήθως μουλάρι ή γαϊδουράκι. Εκεί έριχναν τις ελιές για να λιώσουν και να γίνουν πολτός. Τον πολτό τον έβαζαν μέσα σε ειδικά πανιά και αυτά τα στοίβαζαν στο πιεστήριο. Μετά οι πιο δυνατοί άρχισαν να σφίγγουν το πιεστήριο, να πιέζεται ο πολτός και το υγρό να χύνεται σε ειδική δεξαμενή που είχε ζεστό νερό. Το λάδι που έβγαινε ως ελαφρύτερο βρισκόταν στην επιφάνεια και αφού γέμιζε έτρεχε σε κάποια άλλη δεξαμενή ή το μάζευαν από την επιφάνεια.
Μικρός τα παρακολουθούσα όλα αυτά με δέος. ΄Εβλεπα τη φωτιά που είχαν αναμμένη, το ζώο να σέρνει τον τροχό ,τις ελιές που ξεφόρτωναν ,το λάδι που μάζευαν ,τις παρέες που κάθονταν γύρω από τη φωτιά και τις πυροκάφτρες που έφτιαχναν. Οι πυροκάφτρες ήταν κομμάτια ψωμιού που τα έψηναν στα κάρβουνα και μετά τα άλειφαν με λάδι και έριχναν και αλάτι.΄ Ηταν πεντανόστιμες. Από τότε έχω να φάω τόσο νόστιμο ψωμί. Τις ημέρες αυτές δεν άκουγες τίποτε άλλο ,εκτός από τα πόσα κιλά έβγαλε ο ένας και πόσα ο άλλος.
Εμείς τα παιδιά όταν βγαίναμε διάλειμμα πηγαίναμε στα μάγγανα με τη φέτα το ψωμί στο χέρι και παρακαλούσαμε να μας τη βουτήξουν στο λάδι. Στη τσέπη είχαμε και το αλάτι και περιμέναμε. Η χαρά απερίγραφτη αν μας έκαναν το χατίρι και μεγάλη η στενοχώρια όταν αποτυγχάναμε.
Η νέα τεχνολογία μετά από μερικά χρόνια έκανε τα μάγγανα αναχρονιστικά και έτσι εγκαταλείφθηκαν. Τη θέση τους πήρε το χοροστάσι που σήμερα γίνονται οι εκδηλώσεις του χωριού και μόνο ο μεγάλος πέτρινος τροχός σώζεται για να μας θυμίζει την ύπαρξή τους.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το μάζεμα των ελιών του Ταξιάρχη"





















Μπορεί σε όλα τα προηγούμενα γεγονότα ,γάμο, κτίσιμο σπιτιών κλπ. η συμμετοχή να μην ήταν καθολική κάποτε ,για διάφορους λόγους , η συμμετοχή όμως σε θέματα εκκλησιαστικά ,έφτανε στο ανώτατο σημείο. Θέλεις ο σεβασμός στη θρησκεία ,θέλεις ο φόβος ,έφερνε το ανώτατο ποσοτό συμμετοχής. Σε κτίσιμο Μοναστηριών ,Εκκλησιών και εργασιών που αφορούσε την εκκλησία έπαιρναν μέρος ,άντρες, γυναίκες και παιδιά.
Όταν γιόρταζε ο Πολιούχος του χωριού ο Ταξιάρχης, την προηγούμενη Κυριακή μετά την εκκλησία ,χτυπούσε η καμπάνα και όλες οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν να καθαρίσουν την εκκλησία. Ακόμα και τα παιδιά βοηθούσαν .
Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό ήταν το μάζεμα των ελιών του Ταξιάρχη. Κάθε οικογένεια που είχε κάποιο πρόβλημα, έκανε τάμα στον Ταξιάρχη ελιές. Γι αυτό και σήμερα στους ελαιώνες ,σε κάθε χωράφι ,υπάρχει και ελιά του Ταξιάρχη. Όταν λοιπόν ερχόταν η εποχή που μάζευαν τις ελιές ,οι καθημερινές ήταν για το μάζεμα των ελιών των νοικοκυραίων και οι Κυριακές για τον Ταξιάρχη. Μόλις τέλειωνε η εκκλησία άντρες ,γυναίκες και παιδιά έφευγαν για τους ελαιώνες ,χωρισμένοι σε ομάδες από την εκκλησιαστική επιτροπή. Οι άντρες κρατούσαν τις «τέγκλες», τα ξύλα που χτυπούσαν τις ελιές, οι γυναίκες τα καλάθια και τα παιδιά οδηγούσαν τα ζώα φορτωμένα με τις ελιές στο ελαιοτριβείο. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός ποια ομάδα θα μαζέψει τις περισσότερες ελιές και ποια ομάδα θα χτυπούσε πρώτη την καμπάνα. Το έθιμο έλεγε ότι όποια ομάδα μαζέψει το πρώτο «γομάρι» ,φορτίο ελιές και το πάρει πρώτη στο ελαιοτριβείο ,θα χτυπούσε και την καμπάνα που ήταν δίπλα. Φαντάζεστε τον ανταγωνισμό που γινόταν και τι δικαιολογίες έβρισκαν οι ομάδες που δεν τα κατάφερναν. ..Δεν είχαν πάνω πολλές ελιές στην περιοχή που μαζεύαμε, δεν έγινα καλός χωρισμός σε ομάδες από την επιτροπή και οτιδήποτε άλλο.
Το βραδάκι κουρασμένοι αλλά πάντα με κέφι γύριζαν στο χωριό ,πειράζοντας ο ένας τον άλλο , κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας και προσμένοντας την επόμενη Κυριακή .

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

" Τσίμπι τσίμπι τον ατό"-Παιδικό παιχνίδι."



Όταν μεγάλωναν οι νύχτες το χειμώνα ,δίπλα από το τζάκι οι παππούδες και οι γιαγιάδες ,μας έλεγαν παραμύθια που κρατούσαν ώρες ή παίζαμε παιχνίδια . Ένα παιχνίδι ήταν και το τσίμπι τσίμπι…
Καθόταν η γιαγιά και δίπλα τα εγγόνια με σειρά . Ανοίγαμε την παλάμη μας και την τοποθετούσαμε πάνω στα πόδια της γιαγιάς ή στο σουφρά .Η γιαγιά ξεκινούσε από κάποιο παιδί λέγοντας και ταυτόχρονα τσιμπούσε τα δάχτυλά του.
« Τσίμπι τσίμπι τον αετό τον ατό τον ποσιτό ,που γυρίζουν οι αγγέλοι και τρυπούν τους ουρανούς. ΄Εβγα κυρα-θάλασσα με την παρακόρη σου ,που παίζει το χρυσόμηλο με το βασιλόπουλο. Φάε ελιά και ψωμί ,πάνε πέρα στο καντούνι να γυρίζεις σαν γουρούνι».
Σε όποιου παιδιού το χέρι τέλειωνε το ποιηματάκι που έλεγε η γιαγιά τσιμπώντας τα δάχτυλα όλων των παιδιών ,αυτό έκανε , ότι του έλεγαν . Πήγαινε λοιπόν στο καντούνι του σπιτιού ,γύριζε γύρω γύρω και έκανε το γουρουνάκι ή το κατσικάκι ή οτιδήποτε άλλο. Η γιαγιά άρχιζε από την αρχή « τσίμπι τσίμπι….» και αυτό συνεχιζόταν αρκετή ώρα ,μέχρι τα παιδιά να κουραστούν και να κοιμηθούν στην αγκαλιά του Μορφέως.
Αξέχαστα χρόνια…..

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

" Μιλάτε Μεσαναγρενά"



Εφουρκίστηκε……………………………επνίγηκε
Καπράτσι………………………………….δοχείο
Αρναούτι………………………………….πιπεριά
Βαϊλίζω…………………………………...φροντίζω
Γιαπράκια……………………………….ντολμαδάκια
Καλλικεύω……………………………….καβαλώ
Κουβάνι…………………………………..κυψέλι
Λαμένω…………………………………..περιμένω
Μουστούχι……………………………….φίμωτρο
Πατανία………………………………….κουβέρτα
Πλυμάρι………………………………… βρεμένος
Πούλλα…………………………………. κότα
Πούγκα ………………………………… τσέπι
Τσιμιά………………………………….. χώρος στο τζάκι
Χάμε…………………………………… κάτω
Αλαφάντης…………………………….καμινάδα
Αξάς…………………………………… ξάφελφος
Βαζάνα………………………………… μελιτζάνα
Γάρος………………………………….. γαϊδούρι
Πατίχα…………………………………καρπούζι

Φαρτακλός………………………… βάτραχος

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα καρούλια -Παιδικό παιχνίδι"




Πόσα και πόσα παιδικά παιχνίδια παίζαμε στα παιδικά μας χρόνια. Και τι δεν σκαρφιζόμασταν για να παίξουμε . Ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια ήταν τα καρούλια. Μαζευόμασταν 5-6 παιδιά που το καθένα κρατούσε μια πλατιά πέτρα την αμάδα του. Βρίσκαμε 7-8 πλατιές μικρές πέτρες ή κεραμίδια ,που τα λέγαμε καρούλια. Αυτά τα τοποθετούσαμε το ένα πάνω στο άλλο και ένα παιδί ήταν η μάνα που φύλαγε τα καρούλια.
Τα υπόλοιπα παιδιά βρισκόντουσαν σε αρκετή απόσταση και με τη σειρά ένα ένα σημαδεύαμε τα καρούλια. Αν κάποιο παιδί δε έριχνε κάτω κάποια καρούλια ,η αμάδα του ήταν αιχμάλωτη και περίμενε να ρίξει κάποιο παιδί τα καρούλια , για να προσπαθήσει να πάρει πίσω την αμάδα του και να μην τον πιάσει η μάνα. Αν τώρα κάποιο παιδί έριχνε κάτω τα καρούλια , η μάνα έπρεπε να προσπαθήσει γρήγορα να τα ξαναστήσει και αμέσως να πιάσει κάποιο παιδί που προσπαθούσε να πάρει πίσω την αμάδα του. Αν έπιανε κάποιο ,αυτός έπαιρνε τη θέση της μάνας και το παιχνίδι συνεχιζόταν. Αν δεν έπιανε κάποιο παρέμενε στη θέση της μάνας το ίδιο παιδί. Αν δεν έριχνε κανένα παιδί τα καρούλια, προσπαθούσαν να αρπάξουν τις πέτρες τους ,χωρίς να τους πιάσει η μάνα.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

" Γλυκάνισο "



Σήμερα θα μιλήσουμε για το Γλυκάνισο. Είναι φυτό ετήσιο, αρτυματικό, με ωραία άνθη και φτάνει σε ύψος μέχρι 2μ. Ανήκει στα Σκιαδοφόρα και στα μέρη μας το συναντάμε συχνά κοντά στα ποτάμια. Το επιστημονικό του όνομα είναι PIMBIVELLA ANISUM , κοινώς γλυκανθάκι ,φινόκιο ,άνιθο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το έφεραν οι Ιταλοί για να αρωματίζουν το ούζο.
Το Γλυκάνισο, το γνώριζαν οι Ρωμαίοι ου έφτιαχναν από τα φύλλα του πίτες. Στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης το ούζο έχει βάση το Γλυκάνισο.
Το φυτό ανθίζει τον Απρίλη και ξηραίνεται στα τέλη του Οκτώβρη, Τα τρυφερά βλαστάρια και τα μικρά σποράκια είναι ευεργετικά ,βοηθάνε την πέψη , είναι γαλακτοφόρα ,κάνουν καλό στο βήχα και στο άσθμα και παράγουν αιθέριο έλαιο, χρήσιμο στην αρωματοποιία και στη ζαχαροπλαστική .
¨Όταν έχουμε 5 κιλά κρασί ,προσθέτουμε 50γρ. σπόρια και 500γρ, ζάχαρη ,οπότε έχουμε ένα λικέρ πολύ ευεργετικό.
Στη Γερμανία κυκλοφορεί σε όλη την αγορά, στην Ιταλία και στα μέρη μας γίνεται γαρνιτούρα στα ψάρια ,στα κρέατα, στο ρύζι ,στις σαλάτες . Με το βότανο αυτό χιλιάδες στομάχια ανακουφίζονται από τα φουσκώματα. Πρέπει όμως να προσέχει κανείς στη δόση ,όχι κάθε μέρα και όχι πάνω από ένα κουτάλι του γλυκού την ημέρα ,πριν κοιμηθούμε.
Επειδή το φυτό θεωρείται κοσμητικό ,δεν το ξεριζώνουμε.

Δημοσθένης Θωμάς