Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"ΑΝΑΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ-Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ"






                                                                






ΑΝΑΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

                                       Η Παναγία η Σκιαδενή

¨Ένα από τα σπουδαιότερα Μοναστήρια της Ρόδου  είναι και η Παναγία Σκιαδενή , που πήρε το όνομά της από το βουνό Σκιάδι, στις πλαγιές του οποίου βρίσκεται κτισμένο.
Αντί ευλαβικού προσκυνήματος αφιερώνω τα λίγα λόγια μας αυτά στην Παναγία τη Σκιαδενή και το ομώνυμο μοναστήρι της , που άγνωστοι μοναχοί έχτισαν πριν πολλά χρόνια . Σύμφωνα με την παράδοση μακριά από το μοναστήρι υπάρχει μια σκήτη  ,στην οποίαν μόναζαν δυο μοναχοί . Οι μοναχοί αυτοί κατά την παράδοση , τις νύχτες έβλεπαν κάθε βράδυ  στην παραλία ένα λαμπρό φως.
   Η συνεχής λάμψη του φωτός αυτού τράβηξε  την προσοχή των μοναχών , οι οποίοι από περιέργεια επήγαν μια ημέρα εκεί. Κατάπληκτοι τότε αντίκρισαν στο σημείο που έλαμπε το μυστηριώδες φως   την εικόνα της Θεμήτορος και την  παρέλαβαν. Λίγο όμως αργότερα η εικόνα εξαφανίστηκε και μετά πολυημέρου αναζήτησης την βρήκαν στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι και εκεί κοντά έχτισαν ένα εκκλησάκι.
   Αυτά περίπου  αναφέρει η παράδοση για την Παναγιά Σκιαδενή , της οποίας τη Θαυματουργή εικόνα σέβονται όλοι οι κάτοικοι και προς τιμήν της πολλά κορίτσια των χωρικών τα βαπτίζουν Σκιαδενή.
   Αργότερα χτίστηκε μεγαλύτερη εκκλησία , με την εισφορά που έδιναν οι χωρικοί κατά την περιφορά της εικόνας ,λόγω της μεγάλης ανομβρίας  και  η χάρη της βοήθησε να πέσει άφθονη βροχή  σε όλο το νησί.
   Η πανήγυρη της Παναγιάς Σκιαδενής γίνεται κάθε χρόνο την 8ην Σεπτεμβρίου  ,το Γενέθλιον της Παναγίας  και προσφέρει σημαντική τόνωση  στο θρησκευτικό συν αίσθημα  των πολυπληθών προσκυνητών που συρρέουν , όχι μόνο από τα γύρω χωριά  αλλά και από τη γειτονική Χάλκη..
  Η φιλοξενία των προσκυνητών και η περιποίηση αποτελούν παράδοση και έτσι συνεχώς αυξάνεται το πλήθος των προσκυνητών. Εκτός τούτου ,χωρίς υπερβολή  το μοναστήρι αποτελεί ένα πολύτιμο τουριστικό κεφάλαιο ,όχι μόνο για το κλίμα του και τα δροσερά; Νερά ,αλλά και από την τοποθεσία της που είναι υπέροχη.
  Στο βάθος διακρίνει ο επισκέπτης τον απέραντο καταπράσινο κάμπο της Απολακκιάς και τον κόλπο όπου σαν χήνες κολυμπούν δυο μικρά νησιά, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση  επέτρωσε η Παναγία ,γιατί ήσαν κουρσάρικα πλοία  ,που ερχόντουσαν να κουρσέψουν  το μοναστήρι.
    Προς βορράν του μοναστηριού φαντάζει ο βιολετόχρωμος  Αττάβυρος ,μεταξύ  σκοτεινόχρωμων βουνών.
     Αξίζει τον κόπο να απολαύσει κανείς το υπέροχο αυτό θέαμα μαζί με το ευλαβικό προσκύνημα.

                                                    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ     ΒΡΟΝΤΗΣ

Από την Εφημερίδα Ροδιακή-Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου  1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου