Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

' Οδοιπορικό στα Μέρη που κάηκαν"




                            ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ


   Σαββατοκύριακο όπως πάντα στο Μεσαναγρό. Στο Μεσαναγρό που κάηκε για άλλη μια φορά. Από 1η Αυγούστου η εκκλησία γίνεται στην Κοίμηση της Θεοτόκου,  που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η εκκλησία είναι του 13ου αιώνα και λειτουργείται τον Αύγουστο  ,κάθε χρόνο. Πήγαμε στην εκκλησία ανάψαμε το κεράκι μας ,είδαμε τους χωριανούς και το απόγευμα , με τη σύζυγό μου ,αποφασίσαμε να περάσουμε από τα μέρη που κάηκαν ,την περασμένη εβδομάδα.
   Ξεκινήσαμε από Μεσαναγρό κι μόλις φτάσαμε στο Αιολικό πάρκο και αντικρίσαμε το θέαμα ,παγώσαμε .Παντού μαυρίλα ,μυρωδιά από τα καμένα  και μια απέραντη ησυχία βασίλευε παντού. Ούτε ένα ζώο ,ούτε ένα πουλί δεν ακουγόταν. Ολόκληρη η περιοχή από Αιολικό πάρκο ,έως τα Γενναδενά, κρανίου τόπος.
    Ο Αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται η Βασιλική της Αγίας Βαρβάρας  ,κάηκε. Εύχομαι να μην έγιναν ανεπανόρθωτες κατατροφές.
     Κατηφορίσαμε προς Αρνίθα ,ένα χωριό που ήταν γεμάτο πράσινο. Τίποτε δεν έμεινε, τίποτε δεν έδειχνε  ,τίποτε δε μας θύμιζε ,κάτι από τα παλιά. Παντού μαυρίλα ,δέντρα καμένα ,κάπνα  και δέντρα που πέθαναν όρθια.
      Στον Καταραμένο το ίδιο τοπίο. Αριστερά και δεξιά του δρόμου ,η καταστροφή .Η ομορφιά του τοπίου χάθηκε. Στο Βάτι , η κατάσταση ίδια. Λες και ένας απαισιόδοξος ζωγράφος ,έριξε τις πινελιές του στα βουνά, χρησιμοποιώντας μόνο μαύρο χρώμα.
      Τι να πει κανείς ….Να ρίξει το φταίξιμο στο δράστη της φωτιάς….στο ανίσχυρο κράτος που πάντα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις….σε όλους εμάς που αδιαφορούμε …που σκεφτόμαστε Ελληνικά.. ΄Ελα μωρέ σε μένα  θα λάχει…που βλέπουμε μόνο το τομάρι μας…..
     Σκέφτομαι τους γείτονες των χωριών που η φωτιά τους έπληξε περισσότερο. Φανταστείτε να σηκωνόσαστε το πρωί να πάτε για δουλειά και να αντικρίζετε αυτή τη μαυρίλα….Υπομονή φίλοι ,θα έρθει και η ΄Ανοιξη…

                                                             















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου