Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

" ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"                                                                   

                                     ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ  ΣΤΟ  ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ


      Το χωριό είναι  γεωργικό και κτηνοτροφικό. Επόμενο οι άνθρωποι της εποχής να έχουν πράγματα και ζώα να τους εξυπηρετούν. Κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστον ένα γαϊδουράκι και ένα μουλάρι. ΄Αλογα δεν ενθυμούμαι να υπήρχαν και αυτό οφείλεται στο ορεινό του χωριού. ΟΙ χωριανοί δίπλα από το σπίτι είχαν το «κελάρι » ,που ήταν το σπίτι των ζώων. Τα ζώα έμεναν  μέσα το χειμώνα και το καλοκαίρι τα έδενα σε χωράφια  ,για να τρώνε κιόλας.
     Τα ζώα ήταν τα μεταφορικά μέσα της εποχής, κουβαλούσαν τα στάχια ,ξύλα και ότι άλλο μπορούσε να φανταστεί κανείς. Πολλές φορές κάθονταν πάνω του και δύο άτομα. ΄Ενας στο  σαμάρι ,συνήθως ο μεγαλύτερος  και οι μικρότεροι πίσω από το σαμάρι . Συνήθως τους μικρότερους τους έδεναν με μια σαούλα, σχοινί, για  να μην πέφτουν. ΄Ηταν τόσο πολλά τα γαϊδούρια ιδίως ,που όταν άρχιζαν να γκαρίζουν σε ξεκούφαιναν . Τα γαϊδούρια ήταν και πεισματάρικα και για να τα  «κουλαντρίζεις », έπρεπε να βρεις  το «χούι» τους.

     Εκτός από τα ζώα αυτά κάθε σπίτι είχε κότες ,κατσίκια ,γάτες ,σκυλιά και κάποτε και αγελάδες. Υπήρχε ο «αγκουμάς» ,το κοτέτσι ,που συνήθως ήταν μέσα στην αυλή του σπιτιού και πολλές φορές κάτω από το φούρνο. Οι χωριανοί ξυπνούσαν με το λάλημα του πετεινού. Μετρούσαν 3 λαλήματα μέχρι να ξημερώσει. Το πρώτο περίπου στις 3 τις αυγές.
     Κάποτε ήρθες στη Ρόδο μια Θεία μου ,που έμενε στο χωριό ,για λόγους υγείας. ΄Ετυχε δίπλα μας  ,ο γείτονας να έχει κότες και ο άτιμος ο πετεινός ξέχασε ότι βρίσκεται σε πόλη και άρχισε να λαλεί. Η Θειά  , σηκώθηκε και άρχισε να κτυπά την πόρτα μου.-Γιάννη ,ξύπνα .Ξημέρωσε, ο πετεινός  λάλησε.

   Οι κότες πολλές φορές ήταν κλειστές στον αγκουμά, για να μην κάνουν ζημιές στα γύρω χωράφια. Πολλές κότες ξενογεννούσαν  ή σε άλλα κοτέτσια ή  μέσα σε σχίνα. Οι νοικοκυρές κάθε πρωί έκαναν έλεγχο ποιες είχαν αυγό ,χρησιμοποιώντας το δάχτυλό τους  και αυτές τις άφηναν κλειδωμένες στο κοτέτσι ,μέχρι να γεννήσουν. Βλέπετε με τα αυγά την εποχή εκείνη ,μπορούσες να ψωνίζεις από τον μπακάλη.
 Οι κατσίκες συνήθως ήταν Μαλτέζες ,επιλεγμένες για να κάνουν γάλα και τα σκυλιά  του κυνηγιού ή μαντρόσκυλα για τους βοσκούς. Πολλές φορές έβλεπες στην αυλή όλα τα ζώα ,κατσίκια, κότες γάτες ,σκυλιά , να συμβιώνουν ειρηνικά  και αρμονικά.