Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

"ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ"





                                                               




                                                          ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΕΣ
                                                                              
Το Φθινόπωρο ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν η εποχή που οι γεωργοί προετοιμάζονταν για τη σπορά. Επρεπε  να εξασφαλίσουν τα ξύλα του χειμώνα ,να χωματίσουν τα σπίτια ,να  « λοκοπίσουν» και να καθαρίσουν το σπόρο.
  
  Το λόκοπο ήταν το καθάρισμα των χωραφιών από τα ξερά χόρτα, θάμνους και οτιδήποτε άλλο. ΄Εφευγαν λοιπόν πρωί  πρωί  με τα γαϊδουράκια τους ,έπαιρναν μαζί τους τα εργαλεία τους –τσάπες  ,ταχράδες –και πήγαιναν στα χωράφια .Όλη τη μέρα  καθάριζαν τα χωράφια και έκαιγαν τα ξερόχορτα. Το λόκοπο κρατούσε αρκετές μέρες, ανάλογα με τη γη που είχε ο καθένας.

   Το χωμάτισμα  ή πατέλιωμα των σπιτιών  ,ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό, στο Διαούλι,  υπήρχε πατελιά-χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την  πατελιά ,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά. . ¨Ενας  βρισκόταν πάνω στο δώμα ,συνήθως ο άνδρας ,ο οποίος τραβούσε το σχοινί ,ανέβαζε την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.

    Ακολουθούσε η σπορά. Βδομάδες ολόκληρες  ζευγάριζαν τα χωράφια με τα ζώα ,για να τα σπείρουν. Κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστο δύο ζώα .Συνήθως ήταν γαϊδουράκια, μουλάρια ή αγελάδες. Πρωί πρωί  τα ζώα φορτωμένα τη σπορά ,τα αλέτρια και πάνω στο σαμάρι οι νοικοκυραίοι, έφευγαν για τα χωράφια. Ολόκληρες περιοχές  έπαιρναν ζωή από τις φωνές των γεωργών  και των ζώων. ΄Εβλεπες τα ζώα κάτω από το ζύο(ζυγό) ,να σέρνουν το αλέτρι και το υνί να σχίζει τη γη και να σκεπάζει το ευλογημένο σιτάρι. Το μεσημέρι λίγη ξεκούραση  και  η δουλειά συνεχιζόταν ως το βράδυ.

     Το βραδάκι ένα κομβόι από  ζώα ,ανθρώπους γύρναγε στο χωριό. Λίγη κουβέντα με τους διπλανούς για τη δουλειά ,για το αύριο. ‘ Ολοι  βιάζονταν να γυρίσουν σπίτι και να απολαύσουν λίγο ζεστό φαγητό και τη θαλπωρή του τζακιού . Γύρω από το τζάκι καθισμένη όλη η οικογένεια  ,με τον παππού να διηγείται τα παραμύθια του  και τα παιδιά να ρουφούν τα όμορφα  λόγια του. Αξέχαστες εποχές…
                                                            

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου