Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

" Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΩΝ"







                                                      

" Παναγιά  Σκιαδενή"

"Κοίμηση της Θεοτόκου."



                               Hθρησκευτικότητα των Μεσαναγρενών

¨Ενας αρχαίος σοφός έλεγε. « Αν πας σε κάποιο μέρος μπορεί να μη βρεις  στάδια, δρόμους , πολλούς ανθρώπους  και οτιδήποτε άλλο ,σίγουρα όμως θα βρεις λατρευτικούς τόπους.» Αν πας στο Μεσαναγρό δε θα βρεις μόνο ένα λατρευτικό τόπο αλλά  δεκαέξι μικρούς και μεγάλους ναούς. Πράγματι αν και το χωριό είναι πολύ μικρό σε πληθυσμό ,έχει 2 μεγάλους ναούς , 13 μικρά μοναστήρια και μια Μονή στο Σκιάδι. Στο νησί της Ρόδου έχει τους περισσότερους.
      Από τα πολύ παλιά χρόνια το χωριό είχε πάρα πολλούς ναούς . Αυτό φαίνεται από τις ονομασίες περιοχών που το αποδεικνύουν. Τα τοπωνύμια Σταυρί , Σταυριά, ΄Αις Ελιάς, ΄Αις Μηνάς, Αγιά Ειρήνη κλπ, είναι η απόδειξη. Γύρω από το χωριό επίσης υπάρχουν ερείπια , κατελείματα από ναούς. Η Αγία Βαρβάρα,  Ο Τίμιος Σταυρός, Τα πεντάθυρα είναι παλαιοχριστιανικοί ναοί.
    Τα σύγχρονα μοναστήρια  έχουν κτιστεί  είτε από όλους τους κατοίκους του χωριού ,είτε από κάποιους χωριανούς που είχαν κάνει τάματα. Όλα βρίσκονται σε καλή  κατάσταση ,είναι περιποιημένα ,ασπρισμένα και κάθε χρόνο όταν γιορτάζουν, λειτουργούνται.
        Πέραν από τα μοναστήρια, η εκκλησία έχει από τάματα ελιές  και κτήματα  . Οι χωριανοί στις δύσκολες στιγμές έταζαν στους Αγίους ,για να τους βοηθήσουν. Βλέπει κανείς σε ένα χωράφι από πολλές ελιές , ένα δένδρο να ανήκει στον ΄Αγιο και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη Πολιούχο του χωριού.
    Οι  Μεσαναγρενοί  έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα  και κάποιο φόβο προς το θείο. Δεν πειράζουν κτήματα ,δέντρα που ανήκουν στην εκκλησία και μάλιστα τα προστατεύουν σαν νάναι δικά τους. Δεν κόβει κανείς δένδρο που ανήκει στον Ταξιάρχη , ακόμα και αν είναι ξερό. Ιδιαίτερα απέναντι στον Πολιούχο του χωριού Ταξιάρχη, νιώθουν σεβασμό αλλά και φόβο. Λέγεται ότι στη θέση του σημερινού ναού του Ταξιάρχη υπήρχε ένας μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου ,που ήταν μισογκρεμισμένος . ΄Ηθελαν στη θέση αυτή να κτίσουν ένα άλλο ναό αφιερωμένο στον Ταξιάρχη.΄ Ελα όμως που ήταν τα χαλάσματα του άλλου ναού. Κανένας δεν τολμούσε να το χαλάσει . ΄Ωσπου μια μέρα ο ηγούμενος της Μονής Σκιάδι χάλασε μόνος του το ναό και στη θέση του κτίστηκε ο σημερινός ναός του Ταξιάρχη. Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός ,αυτό ισχύει και σήμερα , στις γιορτές κανένας δεν πήγαινε να εργαστεί αν δεν τελείωνε η εκκλησία . Θα πάθαινε κάτι όποιος το τολμούσε.
  Γύρω από το χωριό υπάρχουν 8 Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές .Κάποια στιγμή Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ,θα έπρεπε να σκύψει στην Πολιτιστική κληρονομιά και του χωριού μας, γιατί αξίζει τον κόπο.
   

            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου