Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

"ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ- ΠΛΑΚΙΑ-5-"


                                                                    




                         ΤΑ ΚΗΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ-ΠΛΑΚΙΑ-5-


Τα Πλακιά είναι η μοναδική πηγή που σώζεται σήμερα. ¨Εχει νερό και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. .Πέρσι με πρωτοβουλία των Αρχών ,καθαρίστηκε και κόπηκαν τα χόρτα.

                                                       


      Βρίσκεται κοντά στο χωριό και πηγαίνει κανείς από δύο δρόμους με τουχεμέ( πλάκες πέτρινες στο δάπεδο). Υπάρχει ακόμη νερό και σώζονται τα βουρνιά και οι πλύστρες ,που έπλυναν τα ρούχα οι νοικοκυρές. Από το νερό αυτό ποτίζονταν οι κήποι  ,έπλενα τα ρούχα και πότιζαν τα ζώα. Τα τελευταία χρόνια το νερό αυτό μεταφερόταν στο χωριό ,για ύδρευση.

                                                      


   Ευπρεπίστηκαν επί Ιταλίας και φέρουν και Ιταλική επιγραφή. ΄Ηταν ένα μέρος ζωντανό καθημερινά και ιδίως το καλοκαίρι ,όταν μαζεύονταν πολύς κόσμος ,άλλοι για να πάρουν νερό, άλλοι να πλένουν και οι περαστικοί για να ποτίσουν τα ζώα τους. Οι κήποι ήταν καταπράσινοι από τα φυτολοϊκά και τα λογής λογής  δέντρα, πορτοκαλιές , μανταρινιές και φραγκοσυκιές. Εκτός της πηγής ,υπήρχαν και αρκετά φλετρά ,πηγάδια , που σώζονται μέχρι σήμερα.
    Γίνεται προσπάθεια να συντηρηθούν ,να τοποθετηθούν παγκάκια και να είναι μέρος που μπορούν να επισκεφθούν οι ξένοι ,αλλά και οι ντόπιοι.

                                                      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου