Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

"ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ"




                                                                       




                       ΜΕΣΑΝΑΓΡΕΝΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟ

  Αρκετοί κάτοικοι του χωριού ξενιτεύτηκαν   σε άλλες χώρες ,Αυστραλία ,Β και Ν. Αμερική ,επειδή στο χωριό δεν μπορούσαν να επιβιώσουν .Αργότερα πάρα πολλοί ήρθαν και στην πόλη της Ρόδου.
   Θυμάμαι τη δεκαετία του -50 ,το χωριό να σφύζει από ζωή, να έχει 3 καφενεία, μπακάλικα και στο σχολείο να φοιτούν πάνω από 50 παιδιά.
  Οι απόδημοι Μεσαναγρενοί ,όπου και αν πήγαν δεν ξέχασαν το χωριό. Βοηθούσαν τους δικούς τους ,στέλνοντας τα περίφημα τσέκτια , αλλά βοήθησαν και στις ανάγκες του χωριού. Βοήθησαν την εκκλησία, το σχολείο και σε ότι τους έχει ζητηθεί. Πάνω από όλα όμως δεν ξέχασαν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν .Κάθε χρόνο το καλοκαίρι αρκετοί Μεσαναγρενοί  Αυστραλοί, έρχονται στο χωριό και κάποιοι έχουν φτιάξει και τα σπίτια τους.

                                                                         

    Στις 3 του Μάη, ένα λεωφορείο έφτασε στο χωριό . ¨Ηταν  Αυστραλοί που έκαναν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο  και μαζί τους Αυστραλοί φίλοι τους. Ήθελαν να τους δείξουν τον τόπο τους. Τους υποδέχτηκαν συγγενείς και φίλοι. Οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν , όπως τότε που έφευγαν στην ξενιτιά και τους υποδέχθηκε ο Παπα-Αγαθάγγελος  ,ο οποίος τους ευχαρίστησε  για όλα όσα έχουν προσφέρει. Οι στιγμές  ήταν συγκινητικές .Θυμήθηκα όταν έφευγαν για Αυστραλία ,που πήγαιναν στην εκκλησία  ,μαζί με όλο το χωριό και ζητούσαν  τη βοήθεια του Ταξιάρχη. 

                                                                   

   Περπάτησαν  στα σοκάκια του χωριού ,είδαν τα σπίτια τους  και τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά  φαγητά .Θυμήθηκαν τα παλιά  και ο καημός τους είναι να μπορούσαν να ξανάρθουν και να ζήσουν στο χωριό. Μετά από λίγες ώρες  χαιρετώντας τους χωριανούς ,έφυγαν για άλλη μια φορά ,για την Αυστραλία.


                                                                   

                                                          ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου