Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-2ο-"

                                                     


                                                         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ -2ο-


Υπήρχε το Τοκάτι που εκεί οδηγούσαν τα ζώα που έπιανε ο Σκοπός να κάνουν ζημιές σε ξένα χωράφια. Για να πάρει πίσω τα ζώα του ο χωρικός ,επλήρωνε τη ζημιά και πρόστιμο στο ταμείο του χωριού.
  Ο Παπάς ήταν ο Ληξίαρχος του χωριού, ο οποίος κατέγραφε γεννήσεις ,βαπτίσεις, γάμους και θανάτους, Μέχρι σήμερα από τα αρχεία αυτά που διατηρούνται στην Μητρόπολη ,μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για συγγενείς της εποχής εκείνης.
   Περίπου ο ίδιος τρόπος αυτοδιοίκησης διατηρήθηκε και επί ιταλικής κατοχής. Ο Προεστός λεγόταν Δήμαρχος ,τον ψήφιζαν μόνο οι άντρες ,παρουσία Ιταλού αστυνομικού  και έπρεπε να είναι αρεστός στην Ιταλική Διοίκηση.
   Το 1922 οι Ιταλοί κάνουν την πρώτη απογραφή πληθυσμού . Το νησί της Ρόδου έχει 41.571 κατοίκους ,που κατοικούν σε 47 χωριά και Οικισμούς.
  Μετά την απελευθέρωση και επί Αγγλικής κατοχής στις 29-5-1945 έγιναν εκλογές στον Μεσαναγρό παρουσία του εκπροσώπου της Αγγλικής Διόικησης κ. Heltin .Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγεται ως Δήμαρχος και Πρόεδρος της Κώμης Μεσαναγρού ο κ. Ηλίας Καραγιάννης ,πατέρας μου, ο οποίος κατά γενική ομολογία υπήρξε ο καλύτερος Δήμαρχος ,που διακρινόταν για τη δικαιοσύνη και εργατικότητά του. Παρέμεινε ως το 1950 ,οπότε απεβίωσε κατόπιν εγχειρίσεως στομάχου ,που έγινε στο νοσοκομείο Ρόδου. 


                                                      
                                                                                     

                                  
 ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ,Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟ 1945
                                    
                                                           Εκλογικόν      29-5-1945



Μετά τους Ιταλούς και Γερμανούς , για κάποιο χρονικό διάστημα , τη Ρόδο την κατείχαν οι ΄Αγγλοι.  Στις 29 Μαϊου  του 1945 έγινα εκλογές στο Μεσαναγρό  για την εκλογή νέου Δημάρχου παρουσία του Στρατιωτικού αντιπροσώπου της Αγγλικής Διοίκησης  κ. Heltin  και των ψηφοφόρων της Κοινότητας . Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγεται  ως Δήμαρχος και Πρόεδρος  της κώμης  Μεσαναγρού, ο κ. Ηλίας Καραγιάννης  .
    Γενομένων των ειθισμένων Δημαρχιακών διατυπώσεων  και τύπων ο κ. Ηλίας Καραγιάννης παρέλαβε την περιουσία και τη διαχείριση του Δημαρχείου .
   ¨Όλα αυτά συνέβησαν το Μάϊο του 1945.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου