Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

" Ιερός Ναός Ταξιαρχών -Πολιούχος του Μεσαναγρού που γιορτάζει στις 8 του Νοέμβρη"






Στο Α τμήμα του χωριού υψώνεται ο Ιερός Ναός Ταξιαρχών, που η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1861.Κτίστηκε πάνω στα ερείπια μικρότερου ναού του Αγίου Γεωργίου που κατεδαφίστηκε. Λέγεται πως κανένας κάτοικος του χωριού δεν τολμούσε να κατεδαφίσει το ναό και τελικά το έργο αυτό ανέλαβε ο ηγούμενος της Μονής Σκιάδι, επειδή ήταν ανάγκη να οικοδομηθεί μεγαλύτερος ναός.


Στον πρόναο μια σκάλα εσωτερικά αναβάζει στο γυναικωνίτη .Ο κυρίως ναός είναι ευρύχωρος και πρόσφατα έχει αγιογραφηθεί (1997) ,με συνδρομές των κατοίκων του χωριού. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο,ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας.Στο τέμπλο στηρίζονται οι γνωστές εικόνες έργα του 1892. Ιδιαιτερότητα αποτελεί το γεγονός ότι στα δεξιά του τέμπλου ,είναι τοποθετημένη η εικόνα του Αγίου Γεωργίου ,ενώ στ΄αριστερά βρίσκεται η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ ,επενδυμένη με ασήμι.


Ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών Μεσαναγρού, συγκεντρώνει όλους τους Μεσαναγρενούς όπου και αν βρίσκονται.Πάντα στις δύσκολες στιγμές ζητούσαν τη βοήθειά του και οι χωριανοί του αφιέρωναν τάματα που μπορεί να ήταν -κτήματα ,ελιές και οτιδήποτε άλλο. Μέχρι σήμερα 'ολοι σέβονται "την περιουσία του" και κανείς δεν τολμά να αγγίξει το παραμικρό που ανήκει στο ναό. Υπάρχει ο σεβασμός και ο φόβος της τιμωρίας από τον ΄Αγιο.




Φέτος γιορτάζει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου .Από βραδίς γίνεται ο Εσπερινός και την επόμενη η θεία λειτουργία. Είναι ευκαιρία οι Μεσαναγρενοί της Ρόδου να πάμε στο χωριό ,να εκκλησιαστούμε ,να τιμήσουμε τον Πολιούχο μας και το χωριό να ξαναζωντανέψει όπως παλιά. ΄Οπως παλιά, που μετά την εκκλησία οι Μιχάληδες που γιόρταζαν ,άνοιγαν τα σπίτια τους και ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν όλο το χωριό.Παρέες παρέες γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι να κεραστούν το ρακί, να πουν τα χρόνια πολλά και να διασκεδάσουν.


Είναι ευκαιρία να δούμε τα έργα που έγιναν στην εκκλησία. , Το δάπεδο επανήλθε στη φυσική του κατάσταση, μετά την αφαίρεση των πλακών και την τοποθέτηση ψηφίδων (χοχλάκια) ,εξωτερικά φεύγουν οι σοβάδες και μένει η πέτρα και έτσι ταιριάζει και δένει με τον περιβάλλοντα χώρο.




Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και είναι επιβεβλημένη ανάγκη η επίσκεψη όλων μας τις μέρες αυτές στο χωριό.