Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

" Μεσαναγρός(Οικονομία-Πνευματικά Ιδρύματα-Σύλλογοι)










Οικονομία






Οι κάτοικοι του Μεσαναγρού ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα με σιτηρά , κηπευτικά.Ο Μεσαναγρός είναι από τα καθαρώς γεωργικά χωριά και τα Μεσαναγρενά πεπόνια και καρπούζια είναι ξακουστά στο νησί.






Υπάρχουν ακετά ελαιόδεντρα και τα τελευταία χρόνια φυτεύονται εσπεριοειδή. Η κτηνοτροφία έχει περιοριστεί και μόνο 1.500 ζώα υπάρχουν .Ο τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ίσως της θέσης του χωριού ,αλλά χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το χωριό για να δουν την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην είσοδο του χωριού.Γενικά αρκετοί Μεσαναγρενοί που εργάζονται στην πόλη της Ρόδου σε Ξενοδοχεία, ασχολούνται και με τη γεωργία.






Πνευματικά ιδρύματα






Δυστυχώς το Δημοτικό σχολείο που για πολλά χρόνια λειτουργούσε έκλεισε λόγω ελλείψεως παιδιών.Ακολούθησε τη μοίρα και των άλλων χωριών της Νότιας Ρόδου. Σήμερα το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί , βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Δήμου στο Γεννάδι και τα παιδιά των χωριών μεταφέρονται με λεωφορεία .Για την ιστορία, ίδρυση και λειτουργία του σχολείου, θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας.






Σύλλογοι






Το χωριό Μεσαναγρός έχει δύο Συλλόγους.΄Ενα Πολιτιστικό και ένα Αθλητικό.



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία " Σύλλογος Μεσαναγρενών Ρόδου ο Ταξιάρχης¨,έχει έδρα την πόλη της Ρόδου αλλά αρκετές εκδηλώσεις γ'ινονται και στο χωριό.Ο Σύλλογος από της ιδρύσεως του κάνει προσπάθειες για την πολιστική και κοινωνική αναβάθμιση των Μεσαναγρενών.Διοργανώνει συγκεντρώσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκτελεί έργα και γενικά συμμετέχει ενεργά στη ζωή του χωριού. Στο χωριό έχει αίθουσα εξοπλισμένη με τηλεόραση,μηχανή προβολής ,επιτραπέζια παιχνίδια ,η οποία φιλοξενεί και τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους νέους από την πόλη της Ρόδου ,που έρχονται στο χωριό.






Ο αθλητικός σύλλογος με την επωνυμία "Αθλητικη ¨Ενωση Μεσαναγρού" είναι ποδοσφαιρικός και έχει επιδείξει αξιοζήλευτο έργο .΄Εχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Γ ΄και Β΄κατηγορίας Δωδεκανήσου. ΄Εδρα του έχει το γήπεδο του χωριού.