Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

" Πηγές Μεσαναγρού"




Κοντά και μακριά από το χωριό υπήρχαν πηγές απ΄'οπου οι Μεσαναγρενοί έπαιρναν νερό για τις ανάγκες τους.Πολλές από αυτές τις πηγές υπάρχουν και σήμερα .Αρκετές όμως δεν υπάρχουν πια.Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφέραμε τα ονάματα πολλών πηγών.Σήμερα θα σας αναφέρουμε μερικές από αυτές.


Η Μπη (πηγή)


Βρίσκεται κοντά στο χωριό..Το νερό της ήταν πόσιμο,δροσερό και γάργαρο..Χρονολογείται από της ιδρύσεως του χωριού. Στην αρχή ήταν πηγάδι και οι γυναίκες για να πάρουν νερό,κατέβαιναν σκαλιά. Πνίγηκαν όμως δύο γυναίκες ,όπως λέγεται, και έτσι έγινε υδραγωγείο. Η γεύση και η δροσερότητα του νερού άλλαξε ,όταν το 1927 χρησιμοποιήθηκε δυναμίτιδα στην πηγή.


Τα Πλακιά


Βρίσκεται ΝΔ του χωριού .Και αυτή ήταν πηγάδι και το νερό της δεν ήταν πόσιμο. Από το 1927 έγινε υδραγωγείο και ποτίζονταν οι παρακείμενοι κήποι και ο Σχολικός κήπος αργότερα.


Μεστενούες


Η πηγή πηγάζει από το Πημαχο. Βρίσκεται ΝΔ του χωριού και το νερό της εξυμνήθηκε πολλές φορές. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δίστιχο.


Του Μεστενού μας το νερό που είναι ξακουσμένο

πούρχεται απ΄το Πήμαχο με τη δροσιά λουσμένο.


Χρονολογείται από τα προχριστιανικά χρόνια.Το 1945 μεταφέρθηκε στο χωριό για τις ανάγκες ύδρευσης.


Ζωοδόχος Πηγή


Βρίσκεται ΝΑ του χωριού και σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων.Το νερό της εχρησιμοποιείτο αποκλειστικά για το πότισμα 30 περίπου κήπων..Αναβλύζει από τα θεμέλια του μοναστηριού της Πλημμυριανής και θεωρείται αγίασμα.Βέβαιο είναι, ότι από το νερό αυτό υδρεύοντο οι κάτοικοι ενός παλιού συνοικισμού που είχε καταστραφεί. Τα ερείπια (κατελύματα) του συνοικισμού υπάρχουν μέχρι σήμερα.