Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

" Φθινοπωρινές αναμνήσεις"











Το Φθινόπωρο ήταν κάτι το ξεχωριστό.΄Ηταν η εποχή που οι γεωργοί προετοιμάζονταν για τη σπορά και το χειμώνα .΄Επρεπε να εξασφαλίσουν τα ξύλα του χειμώνα,να χωματίσουν (πατελιώσουν ) τα σπίτια, να "λοκοπίσουν " και να καθαρίσουν το σπόρο.




Το λόκοπο ήταν το καθάρισμα των χωραφιών από τα ξερά χόρτα,θάμνους και οτιδήποτε άλλο. ΄Εφευγαν πρωί πρωί με τα γαϊδουράκια τους, έπαιρναν μαζί τα εργαλεία τους (τσάπες,αξίνες,ταχράδες) και πήγαιναν στα χωράφια. ΄Ολη τη μέρα καθάριζαν τα χωράφια και έκαιγαν τα ξερόχορτα. Το λόκοπο κρατούσε αρκετές μέρες, ανάλογα με τη γη που είχε ο καθένας.




Το χωμάτισμα ή πατέλιωμα των σπιτιών, ήταν η προφύλαξη των σπιτιών από τις βροχές του χειμώνα. Σε μια περιοχή έξω από το χωριό,"στο Διαούλι", υπήρχε πατελιά,χώμα κατάλληλο για τα σπίτια. Οι άνδρες έσκαβαν την πατελιά,τη φόρτωναν στα γαϊδουράκια και τη μετέφεραν στο χωριό. Μετά ακολουθούσε άλλη διαδικασία. ΄Εδεναν ένα κουβά με σχοινί και μέσα έβαζαν την πατελιά.΄Ο¨ανδρας συνήθως βρίσκόταν πάνω στο δώμα ,τραβούσε το σχοινί,ανέβαζε τον κουβά με την πατελιά και την τοποθετούσε στο δώμα.




Ακολουθούσε η σπορά. Βδομάδες ολόκληρες ζευγάριζαν τα χωράφια με τα ζώα ,για να τα σπείρουν.Κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστον δύο ζώα. Συνήθως ήταν γαϊδουράκια,μουλάρια ή αγελάδες. Πρωί πρωί φόρτωνα τα ζώα με τη σπορά,τα αλέτρια και καθισμένοι πάνω στο σαμάρι οι νοικοκυραίοι, έφευγαν για τα χωράφια. ΄Ολόκληρες περιοχές ζωντάνευαν από τις φωνές των γεωργών και των ζώων. ΄Εβλεπες τα ζώα κάτω από το ζυγό (ζύο), να σέρνουν το αλέτρι και το υνί να σχίζει τη γη και να σκεπάζει το ευλογημένο σιτάρι.Το μεσημέρι λίγη ξεκούραση και η δουλειά συνεχιζόταν ως το βράδυ.




Το βραδάκι ένα κομβόι από ανθρώπους και ζώα, γύρναγε στο χωριό. Λίγη κουβέντα με τους διπλανούς για τη δουλειά, για το αύριο. ΄Ολοι βιάζονταν να γυρίζουν σπίτι και να απολαύσουν ζεστό φαγητό και τη θαλπωρή του τζακιού.Γύρω από το τζάκι καθισμένη όλη η οικογένεια,με τον παππού να διηγείται τα παραμύθια του και τα παιδιά, να ρουφούν τα όμορφα λόγια του.




Αξέχαστες στιγμές και εποχές.




..........................




Ευχαριστήριο




Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον κ. Γεώργιο Παπαβασιλείου ,Μεσαναγρενό που διαμένει στην Αυστραλία, γιατί από το αρχείο του πήραμε ακετές φωτογραφίες ,που αναρτούμε στο ιστολόγιό μας.




........................