Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Το χωριό αλλάζει όψη"

Παραδοσιακό σπίτι
Ο δρόμος προς την εκκλησία όπως είναι σήμερα


Ο Ταξιάρχης στην καινούρια του μορφή


Το γραφείο της εκκλησίας




Το Μουσείο Διαχρονικής Ιστορίας Ν. Ρόδου-΄Ενα όνειρό μας


Εδώ και μια δεκαετία κάτι αλλάζει στο χωριό. Σιγά σιγά τα σπίτια επισκευάζονται ,φτιάχνονται με ιδιαίτερο μεράκι και γενικά όλο και περισσότεροι χωριανοί ενδιαφέρονται ,για τον τόπο τους. Από τη στιγμή δε που άρχισε να κτίζεται το Μουσείο Ν. Ρόδου στο Μεσαναγρό,πολλοί ξένοι ενδιαφέρονται για να αγοράσουν γη ή σπίτια. Κάποια σπίτια επισκευάστηκαν ,έγιναν με μεράκι ,διατήρησαν το παλιό τους στυλ ,εξωτερικά οι ιδιοκτήτες άφησαν να φαίνεται η πέτρα που ταιριάζει με τον περιβάλλοντα χώρο και χαίρεσαι να τα βλέπεις.





Πέραν από τους ιδιώτες και ο Δήμος και η Εκκλησία κάνουν έργα που ταιριάζουν με το "παραδοσιακό" του χωριού . Μπαίνοντας στο χωριό ο επισκέπτης αντικρίζει το επιβλητικό κτίριο του Μουσείου ,που βρίσκεται προς το τέλος του.Δεξιά του Μουσείου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ,του 13ου αιώνα, ανεκτίμητος θησαυρός για το μέλλον του χωριού. Από το καφενείο ,την περίφημη Λέσχη ,όπως τη λένε οι παλιοί, οι δρόμοι που οδηγούν προς την εκκλησία του Ταξιάρχη ,έχουν πλακοστρωθεί και έχουν αλλάξει όψη. Φτάνοντας στην εκκλησία του Ταξιάρχη,αντικρίζεις κάτι διαφορετικό.Από τους τοίχους έφυγε ο σοβάς σε κάποιο ύψος και εμφανίστηκε η πέτρα. Το ίδιο έγινε και στο γραφείο της εκκλησίας. Μπαίνοντας στην εκκλησία άλλη έκπληξη σε περιμένει. Ολόκληρη η εκκλησία έχει αγιογραφηθεί και σου προκαλεί δέος. Στο δάπεδο αντικαταστάθηκαν τα πλακάκια με βότσαλα, όπως ήταν αρχικά. Γύρω γύρω η αυλή έχει πλακοστρωθεί και ο χώρος έγινε καταπληκτικός. Στο χώρο αυτό κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν την ομορφιά του.





Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ,ότι το χωριό μας είναι παραδοσιακό και πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, για να μην καταστρέφεται αισθητικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το χρώμα των σπιτιών μας είναι το λευκό εξωτερικά και κανένα άλλο δεν ταιριάζει και όπου έχει γίνει είναι αντιαισθητικό .Προσοχή λοιπόν να μην καταστρέψουμε την κληρονομιά των προγόνων μας.