Σχετικά με τα περιστατικά του ιού της γρίπης των χοίρων ,που εκδηλώθηκαν σε περιοχές του Μεξικού και των νοτίων πολιτειών των ΗΠΑ ,το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. μας δίνει απαντήσεις για τον ιό και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε .
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.(
http://www.keel.org.gr/).
Tι είναι η γρίπη των χοίρων
Η γρίπη των χοίρων είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων που προκαλείται από ιό γρίπης τύπου Α. Ο ιός μεταδίδεται από άγρια πτηνά, πουλερικά,άλογα και ανθρώπους, αλλά η μετάδοση από το ένα ζωικό είδος στο 'αλλο είναι σπάνια. ΄Εως τώρα έχουν απομονωθεί σε χοίρους τρεις υπότυποι του ιού -ο Α(Η1Ν1) ,ο Α(Η1Ν2) και ο Α(Η3Ν2).
Μπορεί να μολυνθούν και οι άνθρωποι από γρίπη των χοίρων
Ναι. ΄Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 είχαν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα γρίπης σε ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τα ζώα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ,συνιστάται τα άτομα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης να αποφύγουν να ταξιδέψουν εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Προστασία από τη νόσο
- Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε ,κρατείστε απόσταση από τους άλλους ,μην πηγαίνετε στη δουλειά σας ,στο σχολείο και μείνετε σπίτι σας.
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του .Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τους άλλους.
- Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια.Πλύνετε τα χέρια σας συχνά ,ειδικά μετά το βήχα ή φτέρνισμα.
- Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα, γιατί με αυτό τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.
- ΄Οσοι ταξιδιώτες επέστρεψαν από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού,θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Αν παρουσιάσουν πυρετό να παραμείνουν στο σπίτι και να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό τους. Οδηγίες μπορούν να λάβουν στηνπερίπτωση αυτή και από το ΚΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054.
΄Ολα αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (http://www.keel.org.gr/) στην οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.