Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

"Παλαιοχριστιανική Τιμίου Σταυρού ή Αγίου Ιωάννη στο Μεσαναγρό"


Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων ΒΔ του οικισμού του Μεσαναγρού ,στην κορυφή ενός ομώνυμου λόφου ,βρίσκονται τα ερείπια μικρού, αγιογραφημένου ναϊσκου που είχε ανεγερθεί κοντά σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική ,όπως έχει επισημανθεί από τον Αρχαιολόγο κ. Ι. Βολανάκη.
Σχετικά ο κ. Ι. Βολανάκης αναφέρει τα ακόλουθα. « ΒΔ του Μεσαναγρού και σε απόσταση 4 χιλ. στην κορυφή υψώματος διατηρούνται τα ερείπια παλαιού ναϋδρίου ,στους τοίχους του οποίου διακρίνονται λείψανα από τοιχογραφίες. Το ναϋδριο αυτό κτίστηκε στη θέση ή πλησίον παλαιοχριστιανικού ναού όπως φαίνεται από τα λείψανα παλαιών τοίχων και από διατηρούμενα μάρμαρινα αρχιτεκτονικά μέλη.» Και αλλού. « ΒΔ του Μεσαναγρού στη θέση Σταυρός ή ΄Αγιος Ιωάννης και σε υψόμετρο 560 μέτρα βρίσκονται εκτεταμένα λείψανα ερειπωμένων οικοδομημάτων. Μετά την ερείπωση στην ίδια θέση κτίστηκε ναός ,που κοσμήθηκε με τοιχογραφίες.»
Από το λόφο αυτόν η θέα είναι καταπληκτική. Ανεβαίνοντας στην κορυφή το μάτι σου φτάνει έως το χωριό Λάρδος και Νότια μέχρι και Κάρπαθο.