Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

" Τα Σαββατοκύριακα στο Μεσαναγρό είναι υπέροχα"

" Πραγματικά μυρίζεις γαρύφαλο"

" Στο καφενείο με ουζάκι και καλό μεζέ"

" Μετά την εκκλησία το απαραίτητο καφεδάκι "


" Η καινούρια αίθουσα φιλοξενεί μετά την εκκλησία όλους για ένα καφέ"


" Κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία όλοι οι χωριανοί ξαναβρίσκονται"




Τα Σαββατοκύριακα ο Μεσαναγρός ξαναζωντανεύει. Πολλοί κάτοικοι από την πόλη της Ρόδου πηγαίνουν στο χωριό ,είτε να περάσουν ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ,είτε γιατί ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Το καφενείο γεμίζει ,οι δρόμοι ζωντανεύουν ,τα τζάκια ανάβουν και οι χωριανοί ξαναβρίσκονται.
Τόπος συνάντησης το καφενείο. Εκεί ξανανταμώνουν φίλοι ,γνωστοί ,συγγενείς . Το κλου της βραδιάς είναι η πιλότα. Τιτανομαχίες θα χαρακτήριζα τα παιχνίδια . Το έπαθλο μια σοκολάτα ,αλλά και η καζούρα στους ηττημένους. Το χειμώνα τα τζάκια ανάβουν και οι παρέες γύρω τους ξεχνούν την καθημερινότητα της πόλης. Το πρωί στην εκκλησία βρίσκονται κάποιοι άλλοι και μετά οι γυναίκες θα καθίσουν στην αίθουσά τους για ένα καφέ, για συζήτηση ,για ανταλλαγή απόψεων . ΄Ομορφες στιγμές . Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και όλα τα νέα που αφορούν το χωριό ξετυλίγονται σαν κουβάρι.
Μετά οι παρέες διαλύονται. ΄Αλλοι θα πάνε στα χωράφια τους ,στις ελιές και στους κήπους. Η εύφορη γη του χωριού προσφέρει πολλά. Οι τσάντες γεμίζουν από λαχανικά, χόρτα, φρέσκα αυγά και ψωμιά. Η πιο όμορφη στιγμή είναι η έξοδος προς τα χωράφια. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ομορφιές. Ο χειμώνας στολίζει τη γη με τις κουμαριές ,τις μυρτιές ,το πράσινο που εμφανίζεται και τη βροχή που ποτίζει τη γη. Η ΄Ανοιξη ομορφαίνει τη φύση με τα λογής λογής αγριολούλουδα και τα πουλιά που κελαηδούν χαρούμενα. Το καλοκαίρι ,οι κάμποι γίνονται χρυσοί από τα πανέμορφα στάχυα των σιταριών και το Φθινόπωρο τα φρούτα και οι ελιές γεμίζουν τα σακιά των χωριανών.
Η πιο δύσκολή ώρα ,είναι η ώρα της αναχώρησης .Το απόγευμα της Κυριακής κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οι επισκέπτες φεύγουν και απομένουν οι λιγοστοί κάτοικοι να φυλάνε Θερμοπύλες.