Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

" Η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος"


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Οι γυναίκες αποτελούν το 20% του συνόλου των καπνιστών σε όλο τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νεαρών κοριτσιών που ξεκινούν το κάπνισμα. Οι καπνοβιομηχανίες , θέλοντας να προσελκύσουν νέες ομάδες-στόχους ως μελλοντικούς καπνιστές, στρέφονται πλέον στις γυναίκες και στα κορίτσια.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επικεντρώνει την εκστρατεία του στο γυναικείο φύλο σε μία προσπάθεια να δώσει, έστω και με κάποια καθυστέρηση, την απαιτούμενη σημασία στην προστασία και την προαγωγή της υγείας των γυναικών, γεγονός που αντανακλάται τόσο στους πολίτες του σήμερα, όσο και των μελλοντικών γενεών.Με λίγα λόγια η φετινή εκστρατεία του Π.Ο.Υ. θέτει στο επίκεντρο τις γυναίκες, αναγνωρίζοντας έτσι την ανάγκη να ακολουθηθούν διαφορετικές στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος, ειδικές για το φύλο, χωρίς βέβαια να αγνοείται και η ανάγκη προστασίας και μέριμνας για τα νεαρά αγόρια και τους άνδρες.