Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

" Γιατί δεν υπήρχε κρίση παλιά"

" Κουμαριές"
" Μυρτιές"

Κάθε Σαββατοκύριακο που πηγαίνω στο Μεσαναγρό ,γίνομαι και πιο σοφότερος. Ρωτώντας ή κουβεντιάζοντας με τους παλιότερους γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πράγματα χρήσιμα και για τη σημερινή εποχή. Οι συζητήσεις γίνονται στο καφενείο, στη Λέσχη, που επιτέλους ξαναλειτουργεί.
Το θέμα το Σάββατο βράδυ ,ήταν η οικονομική κρίση και πώς αντιμετωπίζεται. Ο Μιχάλης Μάνης , ο Αυστραλός από το Μεσαναγρό που έζησε στο χωριό,με απλά λόγια μας εξήγησε πώς οι παλιοί δεν είχαν τέτοια προβλήματα ,γιατί ήταν αυτάρκης. Το χωριό είχε τα πάντα και στα πρόσφερε απλόχερα και τζάμπα. Κάθε οικογένεια παρήγαγε γεωργικά προϊόντα και κτηνοτροφικά. Είχε λοιπόν το σιτάρι, το ψωμί, το αλεύρι , το κρέας , το γάλα ,το τυρί και όλα τα υποπροϊόντα τους. Επίσης η ζωή των χωριανών ήταν λιτή και με απαιτήσεις λογικές. Υπήρχε ο πατέρας ,το κουμάντο , που ήταν ο σοφότερος και καθοδηγούσε. Τίποτε δεν πετιόταν. Από τα φαγητά μέχρι τα ρούχα και τα εργαλεία.
Τα πάντα υπήρχαν γύρω απλόχερα. Η φύση σου πρόσφερε τροφή αλλά και διάφορα είδη χρήσιμα σε όλους. Το τσάι , έτοιμο φτάνει να σκύψεις και να κόψεις μερικά βότανα , άφθονα τότε. Πεινούσες στο βουνό που δούλευες , οι κουμαριές σου πρόσφεραν τα κούμαρα , οι μυρτιές τα μύρτα , ο ασκινός τον καρπό του ,τα μανιτάρια , τα λαούρκια ,τα δέντρα τα φρούτα τους. Αν δεν ήσουν βοσκός ,οι λαγοί ,οι πέρδικες σου έλυναν το πρόβλημα.
Σήμερα εξαρτάσαι από άλλους. Επόμενο είναι να δημιουργούνται προβλήματα και να περιμένεις να στα λύσουν άλλοι.