Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

"Ο παπα-Ματθαίος του Μεσαναγρού ,πρότυπο παπά και ανθρώπου" 1ο μέρος-

" Ο παπα-Ματθαίος "
Ο παπα-Ματθαίος με την παπαδιά του Καθολική"


" Περιφορά της εικόνας του Ταξιάρχη"

" Παράδοση εικόνας Αγίου Γεωργίου από τον Αγιογράφο Γιάννη Μανωλά"" Βράβευση μεταναστών "
" Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή "

" Βράβευση μεταναστών "


Γεννήθηκε στο Μεσαναγρό το 1922 , όπου και τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και την πρώτη Γυμνασίου. Το 1937 εργάστηκε στο εμπορικό κατάστημα του Σταύρου Φυστικάκη , στην πόλη της Ρόδου . Ταυτόχρονα στις ελεύθερες ώρες του παρακολουθούσε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής . Δάσκαλοί του, ο Ευάγγελος Μουτάφης και ο Πρωτοσύγκελος Απόστολος. Η φοίτηση στη σχολή ήταν τετραετής.
Το 1940 όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Ρόδου , γύρισε στο Μεσαναγρό. Στο Μεσαναγρό άνοιξε ένα παντοπωλείο και εργάστηκε ως Γραμματέας στο Γεωργικό Συνεταιρισμό του χωριού. Αργότερα ,έγινε και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Από το 1944 έως το 1987 ,ήταν δεξιός ψάλτης στην εκκλησία του Ταξιάρχη. ΄Οσοι επισκέφτοντο το χωριό και πήγαιναν στην εκκλησία ,είχαν να λένε για την υπέροχη φωνή του και το υπέροχο ψάλσιμό του.
Το 1987 στις 11 Απριλίου χειροτονήθηκε Διάκος στον Ευαγγελισμό και στις 12 Απριλίου χειροτονήθηκε Ιερέας ,στην Μητρόπολη , από το Μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα.
Υπηρέτησε ως ιερέας το Μεσαναγρό 23 χρόνια . Από το 1987 έως το Φεβρουάριο του 2010 που συνταξιοδοτήθηκε λόγω ηλικίας. Υπηρέτησε το Μεσαναγρό με προσήκοντα ζήλον ,πιστός στα θεία και στην παράδοση. Αγάπησε και συμπαραστάθηκε όλους τους Μεσαναγρενούς και εάν κάποιον αδίκησε ζητά ταπεινά συγγνώμη ,όπως λέει.
Συνεργάστηκε άψογα με όλες τις εκκλησιαστικές Επιτροπές και επί των ημερών του εκτελέστηκαν σπουδαία έργα.
Η Αγιογράφηση του Ιερού ναού Ταξιαρχών ,που έγινε με την οικονομική ενίσχυση όλων των Μεσαναγρενών.
Η πλακόστρωση του αύλειου χώρου και της γύρω από την εκκλησία περιοχής.
Η τοποθέτηση ψηφιδωτού στο δάπεδο της εκκλησίας , η συντήρηση των μοναστηριών ,πορτών και παραθύρων της εκκλησίας.
Η Ανακαίνιση του Κοιμητηρίου της Αγίας Σοφίας.
΄Εργα στο μοναστήρι του Αγίου Θωμά και τόσα άλλα.
Παρέμεινε στη θέση του ως Ιερέας έως της ηλικίας των 88 ετών , για να εξυπηρετεί τα πνευματικά του παιδιά και για να κρατά ανοιχτό τον Ταξιάρχη ,όπως λέει. Ο χρόνος όμως που καταβάλλει τους πάντες ,ανάγκασε τον παπα-Ματθαίο να συνταξιοδοτηθεί το 2010.
Σήμερα λυπάται που ακόμα δεν έχει βρεθεί παπάς και η εκκλησία δε λειτουργείται τακτικά. Πιστεύει ότι σύντομα θα τοποθετηθεί παπάς ,για να νιώσει καλύτερα και να ηρεμήσει ψυχικά. (Συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση).