Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

"Ο ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ ,ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΙΕΡΟΣ-ΜΕΡΟΣ 6ο-"                                                      
                                                             ΒΑΣΙΛΙΚΗ       ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΔ του χωριού και σε απόσταση 6χλμ. ,στη θέση ΄Εριντος, βρίσκεται    το νεότερο ναϋδριο του Αγίου Νικολάου, κτισμένο τη θέση μεσαιωνικού ναού με τοιχογραφίες ,ο οποίος είχε κτιστεί  στα ερείπια  παλαιοχριστιανικής βασιλικής , όπως φαίνεται από τα υπάρχοντα λείψανα τοίχων, τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και την ύπαρξη παλαιοχριστιανικής επιγραφής.
   Ειδικότερα πρόκειται για μεγάλου μεγέθους δρόμο (1,36χο,53χ0,41 μ.) στις δύο μακρές πλευρές του οποίου υπάρχουν ανάγλυπτοι  ανισοσκελείς σταυροί με πεπλατυσμένες τις απολήξεις κεραιών. Στη μια πλευρά υπάρχει η επιγραφή (ύψος γραμμ. 0,055-0,08) « Θ(εο)υ Χάρις» . Στην άλλη πλευρά υπάρχει η επιγραφή « Αρτολοίμας» .Τα γράμματα των επιγραφών αυτών είναι κεφαλαία , φέρουν ακρέμονες , είναι χαραγμένα με πολλή επιμέλεια και ανήκουν στον επιμήκη τύπο.Τόσο από το σχήμα του σταυρού ,όσο  και από εκείνο των γραμμάτων , η επιγραφή μπορεί να χρονολογηθεί στον 6ο αιώνα μ.Χ.                                  ΒΑΣΙΛΙΚΗ             ΑΓΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΟΥ  Η ΣΤΑΥΡΟΣ

       Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων  ΒΔ του οικισμού του Μεσαναγρού ,στην κορυφή ενός ομώνυμου λόφου ,βρίσκονται τα ερείπια μικρού, αγιογραφημένου ναϊσκου  που είχε ανεγερθεί κοντά σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική  ,όπως έχει επισημανθεί από τον Αρχαιολόγο κ. Ι. Βολανάκη.
       Σχετικά ο κ. Ι. Βολανάκης   αναφέρει τα ακόλουθα. « ΒΔ του Μεσαναγρού  και σε απόσταση 4 χιλ. στην κορυφή υψώματος  διατηρούνται τα ερείπια παλαιού ναϋδρίου ,στους τοίχους του οποίου διακρίνονται λείψανα από τοιχογραφίες. Το ναϋδριο   αυτό κτίστηκε στη θέση  ή πλησίον παλαιοχριστιανικού ναού όπως φαίνεται από τα λείψανα παλαιών τοίχων και από διατηρούμενα μάρμαρινα αρχιτεκτονικά μέλη.» Και αλλού.   « ΒΔ του Μεσαναγρού στη θέση Σταυρός  ή ΄Αγιος Ιωάννης και σε υψόμετρο 560 μέτρα βρίσκονται εκτεταμένα λείψανα ερειπωμένων οικοδομημάτων. Μετά την ερείπωση στην ίδια θέση κτίστηκε ναός ,που κοσμήθηκε με τοιχογραφίες.»
          Από το λόφο αυτόν η θέα είναι καταπληκτική. Ανεβαίνοντας στην κορυφή το μάτι σου φτάνει έως το χωριό Λάρδος και Δυτικά μέχρι και Κάρπαθο.