Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

" ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ "


                                                      




                                                              Το μάζεμα των ελιών


«Τρύγος ,θέρος ,πόλεμος» ,λέει ο λαός , γιατί πράγματι και στον τρύγο αλλά και στο θέρρος , κινητοποιούνται οι πάντες. Θα  μπορούσαμε να προσθέσουμε στη παραπάνω σοφή έκφραση και το μάζεμα των ελιών.
Τις τελευταίες μέρες ο Μεσαναγρός  ,ζει μέρες «πολέμου». ¨Ολο το χωριό ασχολείται με το μάζεμα των ελιών. Βλέπετε 5 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία καλή παραγωγή. Το χωριό έχει γεμίσει από κόσμο ,ο οποίος κάθε πρωί  ξεχύνεται  στους ελαιώνες. 

                                                        

         Όλοι ,μέρες τώρα είχαν ετοιμαστεί .Όλα τα σύνεργα είναι έτοιμα. Τέγκλες, σακιά, χτένια  ,τα πάντα. Δυστυχώς και στο μάζεμα των ελιών ,ο πολιτισμός , έβαλε το χεράκι του. ΄Ετσι οι παραγωγοί χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που έχουν γεννήτριες και το μάζεμα γίνεται πιο γρήγορα ,εύκολα και μαζεύονται περισσότερες ελιές  και σε αυτούς που επιμένουν  παραδοσιακά , με όπλο την τέγκλα και τα χτένια.

                                                                        

         Οι Ευγάλες , σε καθημερινή βάση γεμίζουν από κόσμο  και οι φωνές ,ο θόρυβος των μηχανημάτων ,ταράζει την ήρεμη  ατμόσφαιρα. Πρωί πρωί ξεκινάνε όλοι για το μάζεμα και η επιστροφή γίνεται αργά το απόγευμα. Κάθε χρόνο όλο και κάποιος βιαστικός ξεκινάει πρώτος , για να χυθούν  και οι υπόλοιποι στον κάμπο.
    Το βράδυ στο καφενείο αρχίζουν τα πειράγματα. –Πόσα σακιά μάζεψες εσύ ,αν πέφτουν οι ελιές εύκολα  και γενικά πώς πέρασε ημέρα. Η κούραση διακρίνεται στα πρόσωπα όλων ,αλλά  η χαρά και η ελπίδα για καλή σοδειά  ,γεμίζει αισιοδοξία.
     Μετά από λίγες ημέρες και αφού μαζευτεί αρκετός καρπός ,όλοι κατευθύνονται προς τα  ελαιοτριβεία. Μονόλιθος, Αρχάγγελος και Κοσκινού ,οι πιο γνώριμοι προορισμοί. Η επιστροφή γίνεται πιο ευχάριστη ,όταν οι κόποι για το μάζεμα , με  το γυρισμό από το ελαιοτριβείο, έχει καλή απόδοση. Τότε ένα χαμόγελο ικανοποίησης απλώνεται στο πρόσωπο και μια σκέψη περνάει από το μυαλό.  Δόξα τω Θεώ και φέτος  η σοδειά πήγε καλά και εξοικονομήσαμε το λάδι της χρονιάς.

                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου